0

Н аградите на Оскар актуализираха списъка си с водещи, включващи звезди в няколко филмови жанра. В него влизат дизайнерът на костюми Рут Е. Картър заедно с актьорската легенда и миналогодишния победител за най-добър актьор Антъни Хопкинс. Предвидени са още Лили Джеймс, Джон Легуизамо, Симу Лиу, Рами Малек и Ума Търман.

Звездите се присъединяват към предварително обявения състав на Кевин Костнър, Зои Кравиц, Лейди Гага, Роузи Перес, Крис Рок и Юх-Джунг Юн.

Все още не са ясни подробности относно това какво ще представи всяка знаменитост, но Оскарите имат навика да определят предишни победители за най-добра актьорска игра, за да връчват наградите следващата година. Вероятно Хопкинс ще продължи тази традиция, въпреки че не е приел лично миналогодишната награда. 

Миналогодишният победител за най-добра актриса Франсис Макдорманд не е потвърден като водещ към момента на писането. 

Картър е носител на три номинации за Оскар за дизайн на костюми, като спечели Оскар за работата си по Черната пантера. Вероятно Картър ще излезе на сцената, за да връчи наградата за нейния занаят. 

Може също да се предположи, че Юн ще представи най-добра поддържаща женска роля, след като спечели тази награда на церемонията през 2021 г. 

Малек и Търман също са победители за най-добра актьорска игра, като спечелиха съответно най-добър актьор и най-добра поддържаща женска роля. Подобно на Кравиц, водещите Джеймс, Лиу и Легуизамо не са били номинирани за Оскар в миналото, но са били прикрепени към проекти, номинирани в други аспекти. 

Джеймс участва като титулярната принцеса от приказките в адаптацията на Дисни на живо на Пепеляшка, която спечели номинация за най-добър дизайн на костюми. Тя също се появи в Baby Driver, който беше номиниран за визуално и звуково редактиране. 

Пробивният филм на Лиу в Marvel Shang-Chi и легендата за десетте пръстена е номиниран за най-добри визуални ефекти, докато Легуизамо е участвал в много филми, номинирани за Оскар, включително Мулен Руж!, Ледена епоха и най-скоро Encanto.

Списъкът с водещи звезди идва след неотдавнашни критики от индустрията относно избора на церемонията да запише предварително няколко категории. Няколко режисьори, актьори и минали водещи осъдиха подхода, като твърдят, че Академията не дава правилно признание на занаятчийските категории.