0

- Г-жо Велкова, здравейте. Днес е премиерата на постановката „Куклен дом, втора част“, която ще се играе на камерна сцена в Народния театър „Иван Вазов“. Разкажете ни за нея и за вашата роля вътре?

- Пиесата „Куклен дом, втора част“ е на американският драматург Лукас Нейт, който прави своя дебют през 2017 година на Бродуей. Това е едно своеобразно продължение на произведението „Куклен дом“ на Хенрик Ибсен, което завършва с една емблематична сцена, в която главната героиня – Нора, затръшва вратата и така напуска своя съпруг и децата си. Пиесата на Лукас Нейт се развива 15 години по-късно, когато Нора вече е успяла и независима жена, живяла самостоятелно през тези години.

Причината за нейното завръщане е формална, но при завръщането си се сблъсква с мъжа си, дъщеря си и домашната си прислужница Ан-Мари и всеки от тези персонажи има различни чувства и очаквания към Нора, което води до конфликтни ситуации.

В постановката Куклен дом, втора част

 В постановката Куклен дом, втора част
Народен театър „Иван Вазов“/Стефан Здравески

- Вие влизате в ролята на домашната прислужница Ан-Мари. Бихте ли ни разкрили какви теми ще бъдат засегнати в постановката?

- Има много интересни теми в пиесата. Една от тях е за еманципацията и независимостта на жената. Нора се е превърнала в символ за женската сила и свобода, но това има цена, която трябва да плати. Пиесата засяга брака и неговите ограничения, поставя се въпросът за институцията на брака, като в крайна сметка се показва реалността след „щастливия край“ на много брачни съюзи, които се разпадат. Разглеждат се конфликтът и сблъсъкът на поколенията, личните избори, които се правят. Нора е изправена пред критики и обсъждания след решенията, взети в миналото, и трябва да се справи с последствията от тях.

- С режисьора Ясен Пеянков работихте заедно в постановката „Август в Оклахома“, където имате прекрасна роля. След толкова години какво беше чувството да сте отново заедно в театъра?

- Беше напрегнат период, но аз много се зарадвах, че работя пак с него. Преди много години направихме „Август в Оклахома“, сега и „Куклен дом, втора част“. Той е прекрасен режисьор, човек и актьор. Беше радостна и хубава среща. Екипът е страхотен- колегите ми Снежина Петрова, Радина Боршош, Цветан Алексиев, музиката на Теодосий Спасов, Йордан Михалев – костюмография, и на Кънчо Касабов е сценографията. Имахме чудесен период, за мен малко натоварен.

Народен театър „Иван Вазов“/Стефан Здравески

- В рамките на няколко дни вие имате две премиери - днес и утре, в Народния с постановката „Куклен дом, втора част“, където сте актриса, а ден след това предстои и режисьорската ви премиера в Сатиричния театър с „Буржоата благородник“.

- Да, на 3-ти е премиерата на „Буржоата благородник“ в Сатиричния театър. Много искам да благодаря на ръководството на Сатирата в лицето на Калин Сърменов, който за поредна година има доверие в мен и ми разрешава да работя в този театър с една чудесна трупа. „Буржоата благородник“ е от Жан-Батист Молиер, написана по поръчка на Краля Слънце (Луи XIV) през 1670 г. И поставя въпроса за човешката глупост и суета.

Тази пиеса показва как човек може да се освободи от предразсъдъците си, егоцентризма и суетата. Много ми харесва творческото кредо на Молиер, където казва, че задължение на комедията е да образова човека, като го забавлява. Чудесна е пиесата.

- И двете постановки са актуални и в днешно време.

- Да, точно затова са и актуални тези текстове, защото казват много истини за човека, който много бавно еволюира, и проблемите си остават едни и същи за съжаление. Пак ще цитирам Молиер: „Завистниците умират, завистта никога“. Така че всичко се повтаря.

- От коя страна се усещате по-удовлетворена и щастлива - като актриса или като режисьор?

- И двете, и съм изключително благодарна, че имам възможност да ги практикувам все още.

- Често казвате, че театърът е втория ви дом, а как релаксирате и кои са вашите начини да си вземете глътка въздух?

- Обичам да чета, да слушам музика, да пътувам. Занимавам се с една градина, която имам извън блока. Всичко това ме успокоява и вдъхновява.

ТОВА Е ТЯ:

*Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1983 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова

*Специализира в Театрален институт „Ли Страсбърг“ в Ню Йорк

*Носител е на множество театрални награди, между които: Награда за женска роля на ИКАР 1999 за Олга в „Три сестри“, АСКЕЕР 2000 за женска роля за Елена Андреевна във „Вуйчо Ваньо“, АСКЕЕР 2005 за женска роля за Мис Робинсън в „Абсолвентът“, ИКАР 2008 за Аркадина в „Чайка“

*През този сезон на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ можете да гледате Бойка Велкова в спектаклите „Куклен дом, втора част“, „Цветът на дълбоките води“, „Две“, „Пътят на Афродита“, „Големанов“ и „Едни момичета“