0

Н ова книга за кралското семейство повдига завесата за отношенията между покойната кралица Елизабет II и крал Чарлз и не само.

Той съдържа поредица от шокиращи твърдения не само за бившия монарх и нейния най-голям син, който сега е суверен, но и за хора като принц Хари, Меган Маркъл и дори принцеса Даяна. Наречена "Моята майка и аз" от Ингрид Сюард, главен редактор на списание Majesty и автор на безброй други кралски книги, тя описва връзката на Елизабет II с Чарлз, както и пъстрия живот на кралските особи.

Бруталният прякор от две думи на Меган

Едно от най-бомбените твърдения в книгата е, че покойният принц Филип е имал кодиран прякор за Меган Маркъл – „DoW“ – защото тя му напомня много на Уолис Симпсън, херцогинята на Уиндзор (Duchess of Windsor). Принц Хари и американската актриса Меган се запознаха през 2016 г., като двойката се сгоди през 2017 г., преди кралската им сватба да се състои на 19 май 2018 г. Но бракът на Меган с Хари не беше първи за актрисата.

НЕ Й ПРОСТИ: Принц Хари изгонил Камила от срещата с Чарлз III

И книгата твърди, че тъй като Меган е американка и е разведена, Филип е смятал, че е „невероятно“ колко много тя му напомня за херцогинята на Уиндзор, Уолис Симпсън, която се омъжи за Едуард VIII и го подкрепи в неговата абдикиция като крал. Едуард VIII беше чичото на покойната кралица, който се отказа от трона през 1936 г., за да се ожени за разведената американка. Тогава това означаваше, че бащата на кралицата, Джордж VI, наследи трона, а младата Елизабет беше следващата на опашката.

Кралицата била предупредена за големите надежди на Меган

Междувременно новата книгата също намеква, че въпреки че покойната кралица имала големи надежди за Меган, когато тя за първи път се появи на сцената като новата любов на Хари - Филип не бил много сигурен.

Ингрид обяснява: „Страната като цяло прие Меган с искрена наслада. Един от малкото предпазливи да се поддадат на офанзивата на нейния чар обаче беше принц Филип. Докато кралицата продължаваше да защитава новата любов на Хари, той предупреди съпругата му да бъде предпазлива."

„Кралица Елизабет II беше напълно наясно какво има предвид Филип, когато направи паралел между Меган и Уолис. Всъщност много по-късно тя щеше да заяви, че Хари е бил „твърде влюбен“ в американската актриса", добавя авторката на книгата.

Оценката на кралицата с две думи за сватбената рокля на Меган

Разбира се, Хари и Меган се ожениха на пищна церемония в замъка Уиндзор през май 2018 г., като някои елементи от церемонията противоречаха на кралската традиция. Според Ингрид, която е разговаряла с един от доверениците на покойната кралица лейди Елизабет Ансън, тя никога не е изразявала истинското си мнение за съпругата на Хари.

В книгата обаче се твърди, че единствената забележка, която покойният монарх е направила за сватбата на Хари и Меган, е по отношение на бялата, развяваща се булчинска рокля.

Ингрид пише: „Лейди Елизабет ми каза, че кралицата ѝ е направила само една забележка относно сватбата на Меган и Хари, а именно, че сватбената рокля на булката е „твърде бяла“.

Според монарха тя не била подходяща за разведена жена да се омъжи повторно в църквата и да изглежда толкова пищно девствена.

Кралицата била разтревожена от „високомерното отношение“ на Хари

Година и половина след кралската си сватба двамата решиха сензационно да се откажат от ролите си. Двамата напуснаха Обединеното кралство, за да се преместят в Калифорния, за да станат „финансово независими“.

По-късно те дадоха интервю пред Опра Уинфри, в което критикуваха кралския живот и обвиниха член на семейството в расизъм към неродения им син принц Арчи.

БЛУДНИЯТ СИН СЕ ИЗНЕСЕ: Принц Хари само се отби в Лондон, изпари се мигновено!

Покойната кралица се разстроила от това. Ингрид пише: „Според лейди Елизабет, кралицата е била ужасена от високомерното отношение на Хари както преди, така и след сватбата, и връзката им е била „доста силно повредена от всичко това“. Беше още по-увредена, когато Хари реши да напусне кралското семейство. След това дойде скандалното интервю на двойката с Опра Уинфри, в което Хари каза, че баща му е „в капан“ и силно намекна, че кралското семейство са расисти.

Лейди Елизабет добави: "Колкото и да обичаше Хари, тя не можеше да оправдае начина, по който той говореше за институцията на монархията, която тя е прекарала 70 години в опазване."

Чарлз засрамен от това, че Хари разстроил кралицата

Не само кралицата останала разочарована от изказванията на Хари. Баща му Чарлз бил много засрамен от приказките му, а също така и защото разстроил кралицата. 

Брадите на Уилям и Хари

Книгата също така разглежда вече практически несъществуващата връзка между Хари и по-големия му брат Уилям. А Ингрид пише как между двамата братя избухнал спор заради това, че Хари носи брада в деня на сватбата си, когато общоприетото правило е без бради, когато носите военно облекло.

В книгата се казва, че кралицата неохотно е позволила на Хари да запази брадата си, докато е бил в униформа в деня на сватбата му, но добавя: „Когато Уилям откри това, той беше бесен: раздразнен, че Хари е отишъл при кралицата, раздразнен, че му е дала разрешението си и раздразнен в това, което той смяташе за победа на Хари.

„На Уилям не беше позволено да запази брадата си и не беше в състояние да носи избраното военно облекло на сватбата си. Той беше наследникът и трябваше да прави всичко според книгата“, се казва в книгата.

Сърцераздирателната загриженост на Даяна за Хари

Междувременно Ингрид също така твърди, че връзката на Хари и Уилям „винаги е била изпълнена със съперничество“ – до такава степен, че второродният „развива комплекс, че е вторият най-добър“. Тя пише, че това е накарало Даяна да нарече най-малкия си син „нейното“ малко бебе, тъй като не той не искал да дели майка си с най-големия си брат.

Искането на Даяна след отказа на Чарлз да танцува

На друго място в книгата се разглежда връзката между Чарлз и първата му съпруга принцеса Даяна. Въпреки 12-годишната им разлика във възрастта, двойката се жени в катедралата Сейнт Пол през 1981 г., но има бурен брак и в крайна сметка се развежда през 1996 г.

В новата книга се разглеждат първите дни на тяхното ухажване и се твърди, че сватбата почти пропаднала. Според биографа това се случило, когато Даяна се почувствала унизена от Чарлз, след като той отказал да танцува с нея на 21-ия рожден ден на принц Андрю.

Даяна била поканена на партито за рождения ден в замъка Уиндзор, а Елтън Джонсън осигурявал кабарето. Даяна не била виждала Чарлз за известно време, тъй като той бил далеч предишната седмица, така че се надявала да прекара известно време с него.

Въпреки това, докато тя искала да танцува, Чарлз прекарал цялата вечер в „послушна работа в стаята“ и се уверил, че ще говори с възможно най-много хора. Даяна била „в отчаяние“, така че „се е хвърлила да танцува трескаво с един мъж след друг – и накрая просто е танцувала сама“.

След това авторът пише: „Даяна беше обезумяла, объркана, ядосана и нямаше намерение да се връща някога. Що се отнася до Даяна, кралската сватба беше отменена“.