0

З вездата от много противоречивата документална драма на Netflix „Царица Клеопатра“ Адел Джеймс, се оплака, че отношението на критиците към поредицата е расистко. Сериалът предизвика огромни критики, тъй като най-известната египеткска кралица е тъмнокожа.

27-годишната Джеймс заяви, че още като дете е била възпитавана с убеждението, че Клеопатра не е бяла. „Баба ми ми казваше: Не ме интересува какво ти казват другите, Клеопатра е била черна“, разказва актрисата. „Би било наивно от моя страна да кажа, че изобщо не съм очаквала критики, но не очаквах да са в такъв мащаб и мисля, че това е изключително расистко“, каза още тя.

Египтяните скочиха остро на Netflix, преподавайки елементарен исторически урок, че майката на Клеопатра е била от древногръцки произход и няма откъде кралицата да им тъмни гени. Египетски адвокат дори заведе дело срещу компанията с искане стрийминг платформата да бъде закрита.

Бившият министър на антиките на Египер Захи Хавас също скочи на документалния филм като го определи за „напълно фалшив“. „Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била светла, а не черна. Netflix се опитва да провокира объркване, като разпространява неверни и измамни факти, че произходът на египетската цивилизация е черен“, добави той и призова сънародниците си да заемат позиция срещу стрийминг гиганта.