0

Б ритни Спиърс отново е под светлините на прожекторите. Принцесата на попа реши да направи завръщане на голямата сцена. Позабравеният идол на тийнейджърките от 90-те години потвърди информацията, че голямото завръщане ще бъде с дуетна песен с нейния идол - сър Елтън Джон

„Мина много време, откакто разпявах гласа си и съм много развълнувана”, сподели в Инстаграм профила си Спиърс. 

Феновете й отчитат, че това е огромна промяна в поведението й. В последно време Спиърс ползваше социалните мрежи предимно за да пуска свои снимки без бельо. Единственото нещо, свързано с музиката, бяха ежедневните серии от пируети, които изпълняваше пред камерата на телефона си. Сега обаче нещата се променят и тя обяви, че е готова за „Бритни 2.0” по аналогия със софтуеърните ъпгрейди.

Отработено

Спиърс призна неофициално, че вече е записала дуетна версия на песента на Елтън Джон от 1971 г. Tiny Dancer с него в звукозаписно студио в Бевърли Хилс. Очаква се Universal Music да издаде дуета през август 2022 г. 
Източник, близък до певицата сподели: „Това беше идеята на Елтън, а Бритни е негов голям фен. Те са записали ремикс на Tiny Dancer като пълен дует - и това е невероятно. 

Подходът за възраждане на кариера чрез съвместен проект не е нов за шоубизнеса. Дори самият Елтън Джон има опит в тази насока. Той успя да възроди кариерата на затъналия в проблеми Джордж Майкъл с дуетното им парче Don’t let the sun go down on me.

Тони Бенет се върна в играта благодарение на Лейди Гага. Бенет е един от последните оцелели от златната ера на джаза и суинга. Неговият албум от 2006 г. Duets: An American Classic и последващият Duets II (2011 г.) включваха дуети с множество международни певци, като и двата получиха одобрение от критиците. Той получи специални похвали за сътрудничеството си с Лейди Гага, включено в албума Cheek to Cheek (2014); двамата изпълнители бяха на турне заедно, за да популяризират албума през 2014 и 2015 г. 

Големият Елвис

По време на специалното телевизионно предаване „Шоуто на Франк Синатра Таймекс: Добре дошъл в дома на Елвис“ от 1960 г., което се снима в хотел „Фонтенбло“ в Маями, Флорида, Синатра изпълнява суинга Love Me Tender, а Елвис изпълнява своята версия на хита O, Blue Eyes през 1957 г. Това е първата телевизионна изява на Пресли след военната му служба в Западна Германия.

Първоначално издаден през 1987 г. и един от най-големите хитове в соловата кариера на Фреди Меркюри, Barcelona е дует, изпълнен от фронтмена на Queen и оперното сопрано Монсерат Кабайе. Песента беше преиздадена през 1992 г., след като беше представена на летните Олимпийски игри през същата година, които се проведоха в каталунската столица.

Редовно цитиран като един от най-запомнящите се музикални дуети, замисляни някога, Islands in the Stream е изпълнен за първи път от Кени Роджърс и Доли Партън през 1983 г. за албума на Роджърс Eyes That See in the Dark. Написана е от Bee Gees.

Парчето Endless love също е спасителна мисия за западнала кариера. В песента си партнират Лайнъл Ричи и Даяна Рос. Тъжната балада, написана през 1981 г. от Ричи, е презаписана, за да се включи Даяна Рос. След това е пята като кавър от много други певци, включително Лутър Вандрос и Марая Кери.

Дейвид и Мик

Музикалните легенди Дейвид Боуи и Мик Джагър се обединиха през 1985 г. за видеоизпълнение на стария хит Dancing in the Street, което беше излъчено по време на концерта на Live Aid на Уембли в Лондон.

Двамата пеят заедно отново на следващата година също на Wembley.
Бившият бийтълс Пол Макартни обедини сили с Краля на попа за два дуета - The Girl Is Mine от 1982 г. и Say, Say, Say, издаден през 1983 г. Двамата се скараха сериозно през 1985 г., когато Джаксън получи правата за по-голямата част от каталога на „Бийтълс“ в сделка за 47 милиона щатски долара от компанията майка ATV - ход, който Маккартни смяташе за непростимо предателство на доверието.

През цялата си кариера Джордж Майкъл изпълни няколко запомнящи се дуета с множество музикални звезди. Сред най-запомнящите му колаборации е тази с Арета Франклин в I Knew You Were Waiting (For Me) от 1987 г. В хит се превръща и общото му парче с Мери Джей Блайдж през 1999 г. за тяхната версия на Ace, написана и първоначално изпълнена от Стиви Уондър. Две години по-рано по време на концерта на VH1 Honors в Лос Анджелис той си партнира с Уондър за дует в Living for the City.

Ариана Гранде се присламчи към Барбра Стрейзънд на сцената в Чикаго през 2019 г., за да изпълни No More Tears (Enough is Enough). Първоначално Стрейзънд записва песента през 1979 г. като дует с Дона Съмър. 

Фил Колинс от Genesis и Филип Бейли от Earth, Wind & Fire постигнаха голям успех с Easy Lover, издаден в края на 1984 г. Дуетът се събира пак през 2010 г. в Ню Йорк, за да избърше праха на старото парче. 

Актьорите

Джон Траволта е голям актьор и певец, но той категорично остава в историята с един свой знаков дует с Оливия Нютън Джон. Парчето е дело на австралийския музикален продуцент Джон Фарар за филма „Брилянтин“ от 1978 г., You're the One That I Want е изпълнен по време на една от второстепенните сцени на филма. Песента става платинена в САЩ и остава любима на цяло едно поколение. 

Дуетът на Джей Зи и Алиша Кийс разбива световните класации. Той е в топ 10 на най-добрите песни на множество критици за 2009 г., Empire State of Mind се смята за съвременен химн на град Ню Йорк.
Колаборацията от 2007 г. между Бионсе и колумбийската певица Шакира създава хита Beautiful Liar. 

И докато премиерата на кавъра на Бритни и Елтън Джон все още се чака, вече всички се питат кой ли ще е следващият звезден дует.