0

Л егендарната кино - и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, пристига у нас, за да представи свои фотографии в Двореца.

Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата “Майстори на фотографията” и включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на звездата, уловени от обектива на фотокамерата. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света, споделят организаторите.

„Оскар“

Вернисажът се открива на 4 юли, като от 18:30 ч. е предвиден разговор със самата Джесика Ланг и с фотографа и галерист Хауърд Грийнбърг. Самата изложба може да бъде разгледана до 29 септември. Джесика Ланг в продължение на почти две десетилетия гради кариера като арт фотограф. Какво се случва, когато вместо пред камерата човек застава зад нея? Ланг първоначално документира своите близки.

В книгата си “50 фотографии” тя пише: „Спомням си как разглеждах кутии със снимки като дете и бях много впечатлена от тях, от тази способност върху лента да се улови мимолетен момент като запис на времето и пространството“. Родена и израснала в Клокет, Ланг е известна с участията си в легендарни филми, като „Ах, този джаз“, „Пощальонът винаги звъни два пъти“, „Франсис“, „Братовчедката Бет“, “Роб Рой“ и др. А за „Тутси“ и „Синьо небе“ има две награди „Оскар“. Снима се и в „Кинг Конг“ (1976), за което критиката я упреква, но казва, че много обича тази си роля.

Тя е от малкото (едва 13) актриси в историята, удостоени с Тройната корона за актьорско майсторство, след като печели две награди „Оскар“, три награди „Еми“, една награда „Тони“, освен това има и една награда на Гилдията на филмовите актьори и пет приза „Златен глобус“.