0

Н ощта на 7 септември 1996 г. e много гореща - типична за късното лято в Лас Вегас . Неоновите светлини се отразяват върху капаците на колите, минаващи по “Сънсет” - известния булевард в Града на греха. Рап музика гърми от всеки ъгъл и всяка кола, а Тупак Шакур - известен на феновете си като 2Pac - вече популярен рапър и глас на своето поколение, седи на пътническата седалка на черно BMW 750iL. До него е Марион „Шъг“ Найт - великият, скандален и известен с насилието си шеф на Death Row Records - звукозаписната компания, която направи Тупак звезда.

ИЗВЪНРЕДНО! Откриха убиеца на Тупак

Продуцентът и рапърът са в добро настроение. Току-що са напуснали боксовата среща между Майк Тайсън и Брус Селдън в хотел “MGM Grand Garden Arena” в опит да избягат след сбиване, когато са спрени от двама полицаи на велосипеди заради силна музика и движение без регистрационни номера. Въпреки нарушението те не са арестувани, а се насочват към Club 662 в града на ангелите, за да празнуват рожден ден на свой приятел. 

В 23:15 на червен светофар до BMW-то спира бял Кадилак и от вътрешността му политат няколко куршума, които раняват сериозно 2 PAC. Рапърът е откаран в Университетския медицински център на Южна Невада, където умира шест дни по-късно, въпреки молитвите на своите фенове, които пеят негови песни пред болницата. 

ТРУПА ПАЧКИ ОТ ОТВЪДНОТО: Шитнаха съкровище на Тупак (ВИДЕО)

Насилствената смърт превръща 2PAC в легенда, но самоличността на неговите екзекутори остава в тайна десетилетия, въпреки усилията на полицията в Лас Вегас, обществения натиск,  множеството конспиративни теории за разстрела. И така до 29 септември, когато бивш лидер на гангстерска банда беше арестуван като заподозрян за убийството на най-известния рапър. 

В ЧЕСТ НА СВОЯ ДЕТСКИ КУМИР Карим Бензема си поръчал едно към едно облеклото на култов рапър за награждаването със Златната топка

Това е Дуейн „Кийф Ди“ Дейвис , който от дълго време е подозиран като поръчител на престъплението и в последните години сам се разкри с редица противоречиви изявления. Сега Дейвис е на 60 години и ще трябва да бъде въдворен в затвора без право на освобождаване под гаранция до първото изслушване, насрочено за 4 октомври. 

Според обвинението той е ръководил килърите от белия Кадилак и е бил инициатор на убийството на 2 PAC. Дейвис е търсил мъст за побоя над своя племенник Орландо Андерсън, нанесен му от 2 PAC и неговите бодигардове във фоайето на MGM Grand Garden Arena във фаталната нощ на 7 септември 1996 година. Другите замесени в покушението самият Орландо Андерсън, Терънс Браун и Деандре Смит са мъртви, така че Кийф Ди остава единственият, който ще се изправи пред правосъдието. 

В деня на ареста на Кийф Ди полицията, публикува кадри от охранителните камери на MGM Grand, на които се вижда как няколко мъже, сред които 2 PAC, Шъг Найт и техните охранители нанасят жестоки удари на Орландо Андерсън близо до асансьорите, преди силите на реда да се намесят. Според разследващите в Лас Вегас именно тази свада е станала причина за убийството на Тупак Шакур. Те се на мнение, че изстрелите, покосили 2 PAC, са възпроизведени от Орландо Андерсън, който пътувал на задната седалка на белия Кадилак. 

Шъг Найт е ранен в главата от рикошет на куршум същата вечер, но получава само леки наранявания. През следващия месец той е изпратен в затвора, тъй като е нарушил условията на пробация по предишно дело за нападение. Днес той все още е в затвора. През 2018 той пледира невинен, но в крайна сметка преди процеса приема споразумение с прокуратурата и получава 28-годишна присъда. 

Според разследващите насилието в MGM Grand се дължи на омраза между две съперничещи си банди от района на Лос Анджелис - South Side Compton Crips , на която Дуейн Дейвис е лидер и Mob Piru , с които Death Row Records и Шъг Найт са тясно свързани. Членове и на двете групи са били в Лас Вегас в нощта на убийството, за да гледат боксовия мач за световната титла в тежка категория между Майк Тайсън и Брус Селдън.

Тупак Шакур издава дебютния си албум през 1991 г. и е един от най-аплодираните изпълнители на хип-хоп сцената. Смъртта му вдъхновява няколко документални филма и редица конспиративни теории, сред които и такива, според които той е инсценирал смъртта си подобно на своя идол Николо Макиавели. 2 PAC е продал над 75 милиона копия от своите албуми по целия свят. През юни тази година рапърът получи посмъртно звезда на Холивудската алея на славата.