0

К ралица Елизабет II, която почина в четвъртък на 96-годишна възраст, ще бъде погребана в мемориалния параклис на баща си Джордж VI - това е част от параклиса „Сейнт Джордж“ на територията на замъка Уиндзор

Мемориалният параклис е построен през 1969 г., 17 години след смъртта на баща й, а останките му са пренесени там. В този параклис са погребани кралицата майка и сестрата на Елизабет II, принцеса Маргарет.

Погребението на нейно величество ще се състои в Уестминстърското абатство 10 дни след смъртта й. Преди това британците ще могат да се сбогуват с кралицата, а след погребението във Великобритания ще има 2 минути мълчание. Във Великобритания вече започна 10-дневно сбогуване с Елизабет II. Книгата за съболезнования стартира на уебсайта на кралското семейство, църковните камбани ще бият в цяла Англия.

Кралица Елизабет II безспорно ще остане в световната история. Тя е най-дълго управлявалият британски монарх, като тази година отпразнува 70 години от качването си на трона. Освен кралица на Обединеното кралство, тя беше начело и на още 14 независими държави. Това са Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Белиз, Гренада, Канада, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Кийтс и Невис, Сейнт Лусия, Соломоновите острови, Тувалу и Ямайка.

Коронацията на Елизабет II през 1953 г.

 Коронацията на Елизабет II през 1953 г.
Victoria and Albert Museum

По време на нейното управление във Великобритания се сменят 15 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс, която беше назначена от кралицата само преди дни. Елизабет II беше единствената в Обединеното кралство, която можеше да управлява автомобил без шофьорска книжка и да пътува без паспорт.

Нейно величество имаше два рождени дни: един истински - през април и един официален - през юни По време на управлението си тя получава около 400 000 различни награди и почетни звания.

Въпреки че винаги е била заета с кралски дела, нейно величество е имала и време за развлечения. Тя е била голяма футболна фенка, и поддържала лондонския Арсенал. Кралицата също така беше известна като голям любител на кучета и то на породата Корги. Нейно величество толкова харесвала сладкото животно, че през живота си е имала цели 30 коргита.

Елизабет II с любимите си кучета от породата корги

 Елизабет II с любимите си кучета от породата корги
Gettyimages

Външният й вид също е бил труден за поддържане. По тази причина Елизабет II имала цели 5000 шапки в колекцията си, като почти винаги успяваше да изненада британските медии с нов аксесоар.