0

Б ългаринът Янко Янков е на крачка от това да спечели един от най-популярните музикални формати в Сърбия, а имено "Звезде Гранда" (Zvezde Granda). Перничанинът се класира за финала на престижното балканско музикално шоу, което ще се излъчва на живо в сайта NOVA.BG в събота вечер на 8 юни от 22:00 часа. 

МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ БЛЯСКАВИЯ ФИНАЛ ТУК!

Българин е на финал на сръбския музикален формат „Zvezde Granda”! (ВИДЕО)

Яни ще мери сили с още 19 претенденти за победата, които ще извият глас на голямата сцена на шоуто.

Вижте всички учстници, които се добраха до финала:

Мики Секуловски - ментор Цеца Ражнатович

Мики Секуловски е на 38 години от Велес, Северна Македония. Талантливият македонец е с музикално образование, но въпреки таланта си години наред работи като сервитьор. Малцина знаят, че той е завършил оперно пеене в София, въпреки че никога не е говорил за това по време на конкурса.

- Пет години живях в Белгия. Имах семейни проблеми, които се случиха и когато се разрешиха, реших да се върна и да опитам музикална кариера – разкри той пред Grand.

Николина Перкович - ментор Джордже Давид

На сцената винаги веселото, чаровно момиче от Клис (Хърватия) Николина Перкович (38) спечели милиони с усмивката си, а малко хора знаят какво се крие зад нея. Докато се вихри на сцената, в личния й живот имало поводи за тъга и болка, провокирана от загубата на майка й и втория й баща, към които тя била много привързана.

- Желанието на майка ми беше да дойде с мен на финала като придружител, затова съм тук – да я почета – каза Николина.

Инел Нукич - ментор Мария Шерифович

Ако някой знае как да предизвика емоции, но и да разбуни всички в студиото, това със сигурност е най-младият състезател този сезон, 17-годишният Инел Нукич. Той идва от Живинице, където живее с родителите и сестра си. Нукич изтъква скромността като най-голямото си достойнство, в което журито и публиката се убедиЛИ по време на участието му в шоуто.

- Работих върху себе си, върху пеенето, върху поведението си. Винаги съм мечтал да дойда на тази голяма сцена и първия път, когато се появих, имах огромен сценичен страх, така че пеенето ми беше лошо. От кръг на кръг напредвах все повече и повече, нервността ми бе все по-малка и очакванията ми са все по-високи – каза той.

Юлия Петрович - ментор Джордже Давид

Любовният живот на 24-годишната Юлия Петрович попречил на певицата да даде всичко от себе си, когато стъпила за първи път преди 2 години на сцената на музикалното шоу. Този сезона обаче тя демонстрира промяна. Както тогава разкри менторът й Джордже Давид, крахът на връзката е попречил на Джулия да се покаже в пълния си блясък. Тази година обаче състезателката от Бела Паланка отвява публиката с невероятния си глас. Мария Шерифович често й сваляше шапка заради смелостта й да пее изключително трудни песни. Мнозина я определиха като най-добрата поп певица, а както самата тя казва, нейният музикален идол е Ивана Петерс.

Янко Янков - ментор Снежана Джуришич

Малцина знаят, че талантливият 27-годишен българин Янко Янков се кандидатира за втори път този сезон, след като COVID му попречи да блесне на сцената на формата преди няколко години. Мнозина го наричаха "Наследникът на Шабан Шаулич", тъй като избираше често песни на балканската легенда по време на състезанието. Янков  споделя, че без подкрепата на съпругата и дъщерите си нямаше да му е лесно да сбъдне мечтата си и да се присъедини към шоуто, което следи от малък. Езиковата бариера не му попречила да изпълнява най-големите хитове на поп звездите.

- В България много се слуша сръбска музика, тоест това е нашата музика. Обичаме и Шабан и Цеца и много други. Няма да пея български песни. Когато бях малък, майка ми и баща ми слушаха само сръбски песни. Израснал съм със сръбска музика и затова съм тук – каза Янко пред Grand.

Александра Иванов - ментор Мария Шерифович

Александра Иванов от Крушевла, по-известна като Цака, години наред живяла в Италия, но се завръща в родния си град, където в момента се е установила с дъщеря си. Тя е юрист по професия, но наскоро заради предаването напуска кантората, в която работила от години.

- Аз съм дипломиран юрист, който забавлява хората с музика – често казва през смях Александра, която през последните осем месеца просълзяваше от смях колегите си с чувството си за хумор.

Мирза Пандур - ментор Снежана Джуришич

Малцина биха повярвали, че един 27-годишен мъж от Сараево, който е завършил Факултета по политически науки, специалност "Международни отношения и дипломация", ще се окаже певчески виртуоз. Мирза Пандур е голям любител на спорта, а в свободното си време обича да пише песни и да свири на китара. Както сам казва никога не е имал сценична треска, тъй  като пее активно от години.

Шейла Зонич - ментор Цеца Ражнатович

От 30-годишна Шейла Зонич сменя местата, на които живее няколко пъти. В момента се е установила в Тузла заедно със съпруга си Армин. Тя е родена в Германия, завършила е музикалния факултет в Сараево. Години наред се изявява с музикална група „Диванхана“, но е един момент решава да продължи кариерата си соло.

Дино Сулич - ментор Цеца Ражнатович

26-годишният Дино Сулич от Зеница, описва себе си като много остроумен и винаги усмихнат. Точно това и показа през деветте месеца, прекарани в предаването. Освен страхотен певец, Дино е и виртуоз на хармониката. Той се справя отлично във всички музикални жанрове, но както казва, сърцето и гласът му лежат най-много в поп парчетата.

- Честно казано има фенки, но това е неизбежно в този бизнес. Хубаво е да имаш подкрепата на красиви момичета – призна през смях пред Гранд.

Антония Черкез - ментор Драган Стойкович

Антония Черкез е на 27 години, идва от Мостар и се занимава професионално с пеене от дълго време. Освен с прекрасния й глас, зрителите бяха привлечени и от красотата й и разкошната й усмивка, която е нейна запазена марка.

Сидик Шабанович - ментор Драган Стойкович

Сидик Шабанович, талантлив млад мъж от Високо, Босна и Херцеговина, е едва на 24 години. Завършва средно образование, но от години се занимава професионално с пеене. Освен с него той и семейството му се развиват в земеделието. Собственик е на голямо имение и ферма, в която отглежда над 40 крави.

Джула Дрини - ментор Драган Стойкович

Още с първата си поява на сцената на балканското шоу, талантливата певица от Казин Джула Дрини (24) спечели сърцата на публиката. Изпълненията й предизвикаха буря от коментари, а по време на състезанието тя бе обявена за наследник на Шемса Сулякович, чиято подкрепа получи. Омъжена е и има 2-годишна дъщеря, а съпругът й е и най-голямата й подкрепа. Заради брака си тя се мести в чужбина преди няколко години, но се връща в родния си град заради предаването.

Стефан Томич - ментор Ана Бекут

След няколко опита, певецът от Кралево, Стефан Томич (30), успя да стигне до финала на "Zvezdе Granda", което е най-големият успех в кариерата му досега. Изпълнява предимно поп музика, а неговият музикален идол е Здравко Чолич и мнозина твърдят, че гласът му наподобява този на велика звезда.

- Сега останаха само добри кандидати, а с наближаването на края конкуренцията става все по-силна - казва той преди финала.

Йелена Проле - ментор Мария Шерифович

Чаровната певица от Зренянин, Йелена Проле (23), е завършила гимназия по медицина, но пее от малка и музиката е най-голямата й любов. Чрез състезанието тя успя да спечели сърцата на журито и публиката, така че заслужено се озовава на големия финал на седемнадесетия сезон.

Деян Дачевич - ментор Мария Шерифович

Деян Дачевич е на 25 години, идва от Чайнич, малък град в Босна и Херцеговина. Завършил е Стопанския факултет, но от години се занимава професионално с пеене. Въпреки че по природа е тихо и ненатрапчиво момче, той успя да очарова зрителите с мощния си глас, което с лекота го изтласка до големия финал.

Мелиса Зиядич - ментор Цеца Ражнатович

Най-младата финалистка на Мелиса Зиядич е само на 18 години, но възрастта и неопитността не й попречиха да покаже таланта си пред милиони зрители. Нейн музикален пример е певицата Драгана Миркович, чиито песни най-често изпълняваше през деветте месеца, прекарани на сцената на шоуто. Мнозина я оприличиха на фолк звезда заради специфичния й глас, пише grand.nova.rs.

Рияд Рахманович - Ментор Вики Милькович

Талантливият певец от Дони Вакуф, Рияд Рахманович, е на 27. Менторът му Вики Милькович успя да го отведе до финала на „Zvezda Granda“. 

- Вики се справя най-добре от всички в журито, има отношение – посочи той.

Бета Судар - ментор Вики Милькович

Гласовитата красавицата тренира футбол години наред и е била много успешна в тази сфера. Освен това работи в кол център в родния си град, а по време на състезанието успя да свали повече от десет килограма.

Петър Крекич - ментор Вики Милькович

21-годишният Петър Крекич живее в Белград. На четвъртфиналите той напълно изненада всички, когато се появи на сцената в народна носия, а музикалният му модел за подражание е Шабан Шаулич, чиито песни пее най-често в състезанието.

Андрияна Перушовска - ментор Александър Милич Мили

Единствената участничка, която успява да стигне два пъти до финала на предаването, е 24-годишната Андрияна Перушовска от Скопие. Този сезон тя се състезава в отбора на Александър Милич Мили, а преди два сезона бе част от отбора на Джордже Давид. Работата с двама ментори според нея е коренно различна.

- Има разлики, разбира се. Научих много неща, вече съм по-зряла, така че мога да приемам повече съвети – откровена е Андрияна.

Изпълненията на участниците и още от шоуто можете да гледате в YouTube канала на Zvezde Granda ТУК!