0

Ф еминистки активистки разкритикуваха френския президент Еманюел Макрон, защото защити актьора Жерар Депардийо.

В интервю президентът Макрон каза, че Депардийо е обект на „преследване“ и добави, че френската награда, Орденът на Почетния легион, не трябва да му се отнема.

Жерар Депардийо е обвинен в сексуално насилие

Депардийо е обвинен в сексуално насилие и тормоз от 13 жени и е заснет да прави нецензурни забележки в документален филм, публикуван този месец.

Той отрича да е извършил тези неща.

Макрон каза още, че Депардийо е „страхотен актьор“, който „кара Франция да се гордее“.

Документален филм, публикуван този месец, показа как Депардийо сексуално тормози преводачка и прави сексуални коментари за 10-годишно дете. В отговор министър-председателят на Квебек лиши Депардийо от Националния орден на канадската провинция на 13 декември.

Макрон заяви, че Орденът на Почетния легион - най-високото отличие на Франция, с което Депардийо беше награден през 1996 г. - „не е, за да морализира“. Той добави, че наградата не трябва да бъде отнемана от Депардийо въз основа на „доклади“.

Депардийо беше разследван по подозрение за изнасилване и сексуално насилие през 2020 г.

ПРЕПЪЛНИ СПИСЪКА: Жерар Депардийо е обвинен в изнасилване на журналистка

 

През април беше обвинен в сексуално насилие и тормоз от 13 жени. Той категорично отрече всички обвинения.

Сандрин Русо, депутат от Зелената партия, каза, че президентът е обидил жертвите на сексуално насилие със своята защита на актьора.

„Някой, който сексуализира 10-годишно дете, не прави страната горда“, каза тя.

Рафаел Реми-Лелю, парижки съветник от Зелените, каза, че освен ако Депардийо не бъде подведен под отговорност, жертвите на сексуално насилие „никога няма да значат толкова, колкото предполагаемата репутация на един мъж“.

Тя каза, че президентът разочарова френските жени.

Президентът Макрон по-рано каза, че равенството между половете ще бъде неговата „велика кауза“.

Но феминистките групи заявиха, че са разочаровани от резултатите от неговия мандат.

ТРАГЕДИЯ: Актрисата, обвинила Жерар Депардийо в изнасилване, се хвърли в Сена!

В доклад, публикуван през 2022 г., се казва, че неговите политики са „недостатъчни“ и не са успели да трансформират една „дълбоко сексистка система“.

Назначаването от Макрон на Жералд Дарманен за министър на вътрешните работи през 2020 г., въпреки две обвинения в изнасилване, също беше критикувано от феминистки групи.

Дарманин никога не е бил осъждан за престъпление. Дело, заведено от една от неговите обвинителки, Софи Патерсън-Спатц, беше прекратено през 2022 г.

Елизабет Борн, назначена за министър-председател от Макрон миналата година, е втората жена ръководител на правителството на Франция.