0

12 заглавия са включени в конкурсната програма на 30-ото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, който ще се проведе във Варна.

Събитието стартира на 26 август и ще продължи до 4 септември във Фестивалния и конгресен център.

Откриването е поверено на френската драма „Млади завинаги“ на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която е участвала в конкурсната програма на фестивала в Кан през 2021 г. 

За призовете на фестивала ще се състезават португалският филм „Позволи ми да си тръгна“ на Луис Диого; „Заешка лапичка“ на Нана Джорджадзе – копродукция на Русия, Белгия и Финландия; турската лента „Чисто бяло“ с режисьор Неджип Каган Оздемир; „Бъдеще“ от Иран на Амир Пуркиан; българското предложение „Жири“ - музикална драма на Петя Йосифова-Хънкинс; копродукцията на Португалия и Испания „Трио в ми-бемол“ на режисьорката Рита Азеведо Гомеш по пиесата на Ерик Ромер, която има номинации на фестивала Берлинале и за Голямата награда на Лисабон. 

Публиката във Варна ще има шанса да види „Игра на съдбата и въображението“ от Япония на Рюсуке Хамагучи.

За награди ще се борят и „Доколкото ми е известно“ на Нандор Льоринс и Балинт Наги; руският „И морето се развълнува“ на Николай Хомерики, френският „Брат и сестра“ на Арно Деплешен, „Завръщането на Казанова“ от Италия на режисьора Габриеле Салваторес и „Пътници на нощта“ на Михаел Ерс. 

На 27 август в 19:30 ч. ще се състои премиерна прожекция на родната продукция „Български кораб потъва в бурно море“.

В програмата на „Любовта е лудост“ ще бъдат предложени още панорамите "Злато от световните фестивали", "Съвременно полско кино", "По глобуса", "Български филми", "Съвременно кино от Иран", "Документални филми" и наградени продукции от фестивала през годините.