0

Х оливудската звезда Анджелина Джоли, която в продължение на 20 години сътрудничеше на ООН, ще се оттегли от поста специален пратеник на Управлението на върховния комисариат на ООН по въпросите на бежанците (УВКБ).

"След повече от 20 години всеотдайна работа в Комисията за бежанците на ООН, в която се застъпваше за правата и защитата на принудително разселените хора по света, Анджелина Джоли преминава от ролята си на специален пратеник на УВКБООН към по-широки хуманитарни въпроси и въпроси, свързани с правата на човека", се казва в съвместно изявление на УВКБООН и актрисата, публикувано на уебсайта на организацията.

"Благодарни сме ѝ за десетилетията служба, за нейната отдаденост и за това, което е направила за бежанците и хората, принудени да бягат. След дълго и успешно сътрудничество с Върховния комисариат на ООН за бежанците оценявам нейната готовност да промени мисията си и подкрепям решението ѝ", заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Актрисата изрази благодарност „за привилегията и възможността да работи с толкова изключителни и всеотдайни служители на УВКБООН" и отбеляза, че възнамерява в бъдеще "да се ангажира пряко с бежанците и местните организации".

Джоли работи с УВКБ от 2001 г., а през 2012 г. е назначена за специален пратеник на организацията. В изявлението се отбелязва, че заедно със служители на ООН актрисата е предприела повече от 60 мисии на терен, включително в Йемен и Буркина Фасо.