0

П обедителят от Евровизия 2017  португалецът Салвадор Собрал пя за 71-вия рожден ден на джаз примата ни Стефка Оникян.

Личният й празник отново съвпадна с дните на джаз фестивала в Банско, където миналата година отпразнува тържествено юбилея си на сцената. „Тази година беше малко по-скромно, но като цяло много хубаво ме посрещат в Банско и това е една от причините да съм там вече 25 години. Тази година заведох моите студенти от академията, които се представиха страхотно. Дори някои от момичетата пяха заедно със Салвадор Собрал - португалеца, който спечели Евровизията през 2017 г. След тази тежка операция на сърцето, която преживя, на сцената Собрал беше страхотен. Той не се спря - свири, пее, скача, танцува. Слиза от сцената, дава микрофона на публиката. Страхотен концерт и аз съм много горда с моите студенти, че именно те пяха с него“, разказа обичаната преподавателка от Музикалната академия. 

Група

В последните години Стефка Оникян се е оттеглила от активна певческа кариера и джаз фестивалите са единствените места, на които нейната публика може да я гледа и чуе. Самата тя признава, че в някои моменти сцената й липсва. „Вече ми се иска да направя път на младите. Да, имам колеги, които и в по-напреднали години продължават да се изявяват на сцената, като Лили Иванова например, която все още успява да работи успешно, но моята работа в академията изисква много сериозно и всеотдайно отношение. А и много музиканти от моето поколение - като почнете от Людмил Георгиев, Вили Казасян, Данчо Капитанов, вече си отидоха и нямам сили да правя тепърва нова група. Не знам, да не казвам голяма дума, може утре да ми хрумне друго“, обяснява певицата.

Пазар

За учениците си казва, че има много талантливи българчета, които обаче за съжаление не могат да си намерят място на пазара у нас. „За съжаление се въртят едни и същи имена и на сцената, и в радиата, и в телевизиите и младите хора трудно пробиват. Въпреки че доста от моите студенти станаха вече звезди. Като почнем от Деси Добрева, Михаела Филева, дует „Мания“, Криста - една страхотна певица, момичетата от трио „Тринити“ също са мои студентки и много ги обичам. Има страхотни деца и всъщност това, че те пеят толкова добре, ме мотивира да работя“, казва Оникян. Ето и впечатленията й от изявите на джаз феста в Банско: „Във всеки жанр има лоша и хубава музика. Но тази година имаше наистина превъзходни образци. Превъзходни като музика, като изпълнение, като въздействие. Какво да ви кажа. Завиждам си сама, че бях на този фестивал. А дали джазът си пробива път в България, ами просто трябва да дойдете в Банско, да усетите атмосферата на фестивалните дни, да чуете аплодисментите на публиката и ще разберете“. И на 71 мечтата й си остава да стигне до родината на джаза САЩ. „Вече не вярвам, че ще отида. Но ако все пак се озова там някой ден, първо ще отида на 42-ра улица да послушам хубава музика“, не губи надежда Стефка. 

Озвучава лъвчето Симба

Малко известен факт е, че главният герой в култовата поредица на Дисни „Цар Лъв“ пее на български с гласа на Стефка Оникян. „Трябваше да направя адаптация на българската версия. Аз съм голям детешар и приех с удоволствие. Дадоха ми нотите, общо взето, беше трудно. Оригиналът на тази песен между другото я изпълнява една много талантлива негърка и доста се озорих да покрия гласа й, но ми остана скъп спомен. А и нали съм зодия Лъв - песента на лъвчето Симба е точно като за мен“, спомня си певицата. Наскоро в YouTube пък се появиха нейни записи на турски език, за които тя казва: „Преди 30 години, когато в националното радио съществуваше турска редакция, за да слушат новините етническите турци в България, беше необходимо българските естрадни песни, които записвахме, да ги запишем и на турски. Благодарение на това - аз наистина съм много горда, имаше 16 песни на турски език и 16 - единствени в България, на португалски. С тях направих албума „Небе“.

Синът й не говори за семейство

Макар много от колежките й на нейната възраст да се радват вече на внучета, Стефка Оникян още няма щастието да стане баба. „Синът ми Митко Рупчев има приятелка, издаде два албума, прави планове за нови ангажименти, но за семейство не говори. А и аз не съм от хората, които си пъхат носа, където не трябва. В края на краищата животът си е негов“, казва тя. През 2000 г. певицата загуби съпруга си Йордан Рупчев, а на въпроса дали избледнява болката, тя отговаря отрицателно. „Само преди няколко дни бях на гробища. Станаха 22 години, откакто той почина, и който казва, че времето лекува, не е вярно“, добавя Чефи.

Вили Казасян я събудил с марш

Младостта на Стефка Оникян е минала на колела - правила е турнета в Куба, Полша, Италия, Австрия, Мароко, Алжир, Финландия, както и в цяла България - няма село, в което да не е била, а в Съветския съюз е ходила все едно отива сега до Перник. Едва 13-годишна тя прави първото си турне в Молдовска ССР, а една концертна обиколка с Вили Казасян в СССР няма да забрави никога. „Тогава със сестра ми бяхме наели апартамент в Москва. Вили с група певци - Нели Рангелова, Христо Кидиков, Жоро Христов, ни дойдоха на гости. Хапнахме, пийнахме, повеселихме се… И така до 3 часа. В коридора на етажа имаше една радио точка, която спираше да работи в 24 ч. и отново я пускаха в 6 сутринта, така че я бяхме приглушили да не ни пречи. На излизане от апартамента ни обаче Вили врътнал копчето на радиоточката на максимум. Представяте ли си какво е да си легнеш в 3 часа и да те събудят с гръмки маршове в 6 ч. Е, точно това ни се случи. Сърдих му се точно три дни. След това за преживяното се сещах с усмивка“.