0

Н овогодишният химн „Многая лета“ има нов запис след 45 г., научи „Телеграф“ от изпълнителя му – оперния певец Хари Драганов.

Почти половин век никой не се е осмелявал да запише прочутото многолетие, което звучи с гласа на неповторимия Борис Христов в първите минути на всяка Нова година. Направи го едва сега потомъкът на Софроний Врачански, който тази година реши да се завърне в родината след изключително успешна кариера в Европа.

Подарък

„В навечерието на новата 2023 г. исках да направя подарък на моите сънародници. Затова записах този клип и с екипа ми го предоставихме за безвъзмездно излъчване на медиите. Нека тази молитва достигне до всички и да има здраве и благоденствие във всеки български дом”, заяви Хари Драганов. Пред „Телеграф“ той разкри, че идеята за новата версия на „Многая лета“ е на известния пиар експерт Цветелина Узунова и именно с нея са реализирали проекта. Изпълнението му има и видеоклип, реализиран в Кремиковския манастир. „Много сме благодарни за съдействието на игумена отец Серафим“, каза певецът.

„Балкантон“

Подобен запис не е правен от български бас в православен храм от времето на „Балкантон” и великия Борис Христов през далечната 1976 г. Тогава той записва със смесен хор църковното песнопение от композитора Дмитрий Бортнянски в катедралния храм „Св. Александър Невски”. Диригент е Ангел Попконстантинов, а идеята е на композитора Александър Йосифов, който по това време е директор на музикалния гигант. „Балкантон“ издава „Многая лета“ в албума „Български и руски църковни песнопения“, а в края на записа отекват и камбаните на Патриаршеския храм.

Наследство

Хари Драганов 24 г. е солист на Женевската опера в Швейцария, а в продължение на 10 г. пее във Франция. При завръщането си през пролетта на 2022 г. у нас той основа сдружение „Духовна музика“. То има за цел да съхранява и популяризира православната и католическата музика, като обучава и певци от България и чужбина. „Имаме уникално музикално наследство, което трябва да пазим и предаваме на поколенията. Това ще бъде нашата мисия”, допълва Хари Драганов. За неговата всеотдайна работа в сферата на духовната музика той има титла, връчена от кардинала на Париж, както и е подстриган за иподякон от Българската православна църква. Хари Драганов е сред малцината творци, които са удостоени с титли и от двете църкви.