0

И лон Мъск изостри спора си с Обединеното кралство, като зададе въпроса дали това е "Великобритания или Съветският съюз", след като арестуваха мъж заради коментари, които е направил във Фейсбук.

Мъск: Гражданската война в Обединеното кралство е неизбежна!

Милиардерът, собственик на компанията X, влезе в словесна война със сър Киър Стармър, премиер на Великобритания, по повод на бунтовете, обхванали Обединеното кралство, на фона на опасенията, че онлайн дезинформацията подхранва безредиците, съобщава Vesti.bg.

ЗАРАДИ МИГРАНТИТЕ: Великобритания е пред гражданска война! (ВИДЕО)

В последния си упрек Мъск публикува в Х (Туитър) видеоклип, на който се вижда как полицаи арестуват мъж за обидни коментари във Фейсбук.

ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ: Пребиха 22 полицаи пред джамия след клането на деца (СНИМКИ+ВИДЕО)

Това беше в отговор на видео, в което се вижда как големи тълпи от маскирани хора се събират пред кръчма, а някои размахват палестинското знаме.

Вчера Мъск отправи подобен коментар към министър-председателя, след като сър Киър заяви, че няма да толерира нападения срещу мюсюлмански общности.

През изминалата седмица джамии и хотели, в които са настанени лица, търсещи убежище, бяха сред мишените на размирици в Обединеното кралство.

Технологичният милиардер също така заяви, че "гражданската война е неизбежна" в Обединеното кралство - коментари, които бяха осъдени от Даунинг стрийт и министъра на правосъдието Хайди Александър.

По-рано Александър заяви пред Sky News, че "всички трябва да призовават за спокойствие в тази ситуация".

"Затова смятам, че формулировката за неизбежността на гражданската война е напълно неоправдана", добави тя.

Бунтовете започнаха в Саутпорт миналия вторник след смъртоносните намушквания с нож на три момичета в града в Мърсисайд и се разпространиха в градове в цяла Великобритания.

Спорът рискува да застраши усилията на правителството да накара компаниите за социални медии да поемат по-голяма отговорност за премахването на вредно онлайн съдържание, за което се смята, че подклажда част от насилието.

Дезинформация в интернет гласи, че арестуваният 17-годишен Аксел Рудакубана е мюсюлмански бежанец, който е пристигнал в Обединеното кралство миналата година с малка лодка.

Рудакубана е роден в Кардиф от руандийски родители, след което се премества в село близо до Саутпорт.

Сър Киър е категоричен, че всеки, който подстрекава към насилие - независимо дали онлайн или офлайн - "ще бъде изправен пред цялата сила на закона".

Бившият началник на полицията Нийл Басу заяви, че най-тежките прояви на крайнодясно насилие трябва да се третират като тероризъм.