0

П роблемът с неконтролираната миграция, който тлееше от много години в Обединеното кралство - с безброй хиляди нелегални гости, движещи се с лодки през Ламанша, най-накрая се превърна в гигантска обществена криза и е на път да предизвика гражданска война.

Официалният повод за напрежението стана заради инцидента миналата година, след като 17-годишен тъмнокож тийнейджър нападна с нож деца в Саутпорт. Загинаха три момичета, а още осем души бяха ранени.

След като стана ясно, че семейството на нападателят е емигрирало от Руанда, в социалните мрежи започна да се разпространява вълна от агресия срещу всички мигранти на Острова.

Протестиращи, които крещят „Пришълци, махнете се от Англия!“ заляха улиците на Лондон, Ливърпул, Бристол, Белфаст, Лийдси и Манчестър. Ядрото на демонстрантите бяха членове на крайнодясната и доста агресивна организация „Английската отбранителна лига“, както и футболни фенове. Те бяха посрещнати от полицейски кордони. Последваха ожесточени сблъсъци: хвърляха се камъни и бутилки по служителите на реда. Повече от 50 полицаи бяха тежко ранени, а няколко стотин демонстранти бяха задържани.

Ситуацията стана още по-ужасна, след като мигрантите решиха да отвърнат на агресията. Те също се събраха на огромни групи, много от които въоръжени с ножове и мачете. Те се насочиха към „местните“, крещяха ислямистки лозунги и скандираха „Това са нашите улици!“. Тези маси намериха неочаквана помощ под формата на представители на леви британски движения, които се присъединиха към тях с плакати, казващи „Мигрантите са добре дошли тук“.

Властите успяха да мобилизират допълнителни четири хиляди сили за сигурност, за да предотвратят преки сблъсъци. Около 2000 служители се завърнаха от отпуск в цяла Англия и ще бъдат назначени към допълнителни 130 полицейски звена за поддръжка. Ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Кралството Ивет Купър каза, че полицията има право да предприеме "най-строги мерки" срещу протестиращите.