0

П оследният документален сериал на Netflix “Мъжът с 1000 деца“ повдига въпроса за донорството на сперма, като разказва историята на мъж, за който се твърди, че е баща на 550 деца.

Някои майки, които са използвали спермата на Джонатан Джейкъб Мейер, твърдят, че броят им е много по-висок, съобщава Business Insider.

Първият епизод на сериала бе излъчен на 3 юли, като четири двойки разказват как постепенно разбрали, че техният донор на сперма е баща на стотици деца. 

Документалната поредица на Netflix описва как Джонатан Мейер е казал на жените, решили да използват негова сперма, че е помогнал само на шепа семейства в Нидерландия. Оказва се, че той е дарявал сперма по целия свят и то в огромни количества.

Семействата се страхуват от потенциални опасности за бъдещите си поколения, ако полубратя и сестри несъзнателно имат деца заедно.

На Мейер му е забранено да дарява сперма в Нидерландия, но ако го направи ще бъде глобен със 100 000 евро за всяко нарушение.

Анонимен донор на сперма твърди в поредицата на Netflix, че Мейер и друг мъж, идентифициран само като Леон, управляват уебсайт, наречен „Копнеж за дете“, за да се опитат да станат бащи на колкото се може повече деца. Анонимният донор казва, че Мейер и Леон смесвали пробите си от сперма, играейки си на „руска рулетка“, за да видят на кого ще прилича детето.

„Никога не съм управлявал уебсайт, няма доказателства за това. Бях публикувал рекламата си на същия сайт в първите години на моето дарение, 2008-2014 г.“, пише Мейер до Business Insider. „Какво е правил Леон не ми е ясно, срещал съм го 4-5 пъти в живота си, той почина преди две години“.

След пускането на сериала Джонатан Мейер заяви: „Ще предприема правни действия за клевета, това е наистина лудост! Ще предприема правни действия не само заради смесването, но и за някои други твърдения“.

Той често публикува видеоклипове в канала си в YouTube относно мислите си по различни теми, като духовност, традиционни съпруги, диети със сурово месо и реакцията му към сериала „Мъжът с 1000 деца“.

На 5 май той качи видео от Танзания, в което обяснява, че е решил да напусне Нидерландия, защото е пренаселена и иска да бъде по-близо до природата.

В последното си видео в сряда Мейер беше на плаж в Занзибар, край източния бряг на Африка. Той обясни, че е прекарал „над 50 000 часа“ като донор на сперма до 2019 г., като каза, че тогава е спрял да дарява на клиники.