1

Б ъдещият Борис IV използва последната възможност, за да посети нашумялата театрална постановка, посветена на последните дни от живота на прадядо му, българския цар Борис III.

Внукът на цар Симеон и бъдещ носител на титлата покани в социалните мрежи и свои приятели, които имат желание да го придружат на представлението. „Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, царя на България“ бе с премиера в Единбург през лятото, а от 26 септември до 21 октомври се игра в театър „Аркола“ в Лондон. Както е известно, княз Борис живее от години в британската столица.

Отговорност

„Венити феър“ отбелязва, че първородният син на покойния княз Кардам проявява много голям интерес и привързаност към делата на прадядо си, както и към всички ангажименти, свързани с отговорностите му като наследник на титлата. Изпълнителят на главната роля на цар Борис в спектакъла, актьорът Джоузеф Кулън, бе заедно с княз Борис тази пролет в Европейския парламент, когато се състоя специална сесия в памет на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Причината е, че в пиесата се отделя голямо внимание на ролята на цар Борис в спасяването на 50 000 български евреи от лагерите на смъртта.

На сцената подробно се разказва за смъртта на монарха на 23 август 1943 г., девет дни след разговора му с Хитлер, когато фюрерът го моли да изпрати български войски на Източния фронт. Както е известно, царят отказва това, а пиесата поставя въпроса дали е бил отровен от Хитлер – хипотеза, която от десетилетия се обсъжда в публичното пространство.

Откъсване

През този октомври княз Борис реши да прекара един месец, без да пуска съобщения в социалните мрежи в интернет. Той използва това време, за да обиколи испанската област Астуриас и по-специално столицата Овиедо, където има значими музеи и художествени галерии. Младият княз е скулптор. Заедно с по-малкия си брат Белтран придружи майка си Мириам Унгрия на благородническа сватба в Херес, събрала цвета на европейските монархии.

Княз Борис е първороден син на Кардам и Мириам и внук на цар Симеон Втори. Най-големият син на царя почина през 2015 г. след осем години в кома, последвали тежка автомобилна катастрофа. Така Борис се превърна в наследника на българската корона.