0

У ди Алън за пореден път намекна за оттеглянето си филмите, като каза, че е „на ръба“ относно създаването на нов филм след излизането на последния му Coup de Chance в САЩ.

В интервю за Air Mail 88-годишният режисьор беше попитан дали френскоезичният еротичен трилър Coup de Chance ще бъде последният му филм.

„Аз съм на ръба за това“, каза Алън. „Не искам да правя филми заради парите. Намирам това за отвратително. Но ако някой се появи и каже, че иска да напраим филм, тогава ще го обмисля сериозно. Вероятно няма да имам силата да кажа „не“, защото имам толкова много идеи“, посочи той.

Матю Пери остави над $1 милион на Уди Алън!

Coup de Chance е 50-ият пълнометражен филм на Алън, който не беше приет много топло в американските кина след премиерата си на филмовия фестивал във Венеция през 2023 г., където получи добра оценка.

След движениеот #MeToo, Алън беше заклеймен от Холивуд заради обвинения, че е изнасилвал осиновената си дъщеря Дилън Фароу през 1992 г.

След месеци на забавяне – и тайни прожекции – Coup de Chance беше пуснат в САЩ на 5 април.

„За мен няма значение дали ще бъда разпространен тук или не“, каза Алън пред Air Mail. „След като направя филм, спирам да се занимавам с него. Разпространението вече не е това, което беше”,категоричен бе легендарният режисьор.

Той си споомни, че неговият награден с "Оскар" филм "Ани Хол" е бил  "малко повече от година" в кината, когато е пуснат през 1977 г.

ЗАВРЪЩАНЕ СЛЕД СЕКССКАНДАЛА: Уди Алън обяви нов филм

 

„Сега разпространението е две седмици по кината“, каза той. „Целият бизнес се промени, и то не по привлекателен начин. Цялата романтика от правенето на филми е изчезнала", подчерта Алън.

Режисьорът и преди е споделял подобни чувства: през 2022 г. той каза на Алек Болдуин по време на интервю в Instagram на живо, че „много от тръпката си е отишла“ от правенето на филми поради променящия се характер на разпространението на киното.

През същата година той предизвика слухове за пенсиониране, след като испански вестник съобщи, че ще се съсредоточи върху писането, а не върху създаването на филми - въпреки че по-късно той отрече твърденията.

„Уди Алън никога не е казвал, че се пенсионира“, се казва в изявление по това време. „Той каза, че обмисля да не прави филми, тъй като правенето на филми, които отиват директно или много бързо към стрийминг платформи, не е толкова приятно за него.“

Въпреки коментарите си във Въздушна поща, Алън може и този път да има друг филм в себе си. В интервю за New York Times тази седмица неговата сестра и продуцент Лети Арънсън каза, че нов филм „е в процес на договаряне“ и че Алън „работи по сценарий“.