0

П опфолк певицата Диона блесна с нова "наркоизцепка", провокирайки вълна от негативни коментари в социалните мрежи. Изпълнителката публикува кадри в профила си в Instagram, на които показва как шмърка редени линии бял прах.

Всъщност кадрите са рекламни и представят нов продукт - "енергийна напитка", която обаче се приема в прахообразна форма, чрез вдишване през носа, подобно на кокаин. Диона показва как се приема продукта, правейки си линия върху стъклото на телефона си в луксозен автомобил.

Скандалната певица пусна кадрите на фона на това, че в началото на годината я хванаха да шофира след употребата на кокаин, а самата тя твърдеше, че е приемала само противовирусно лекарство. 

НАЙ-ПОСЛЕ: Стана ясно излъгала ли е Диона за лекарствата! (ВИДЕО)

Instagram

"Спокойно, не е това, което си помислихте", обяснява Диона и подчертава, че това не е наркотик, а нов тонизиращ продукт. И допълва: „Доверете се на опита".

Негативните реакции в интернет пространство не закъсняха и последва вълна от критики, не само от потребители, но и от политически фигури.

МВР ПРИЗНА - пуснало Диона и Мис Силикон по бързата писта!

„Ти си срам! Ти си дъно! Имаше възможност да си вземеш поука, навира се по предавания да ревеш и да се жалваш! Ама, си дъно! И завинаги ще си останеш! Срам си!“, „Ужасно е! Ти, като популярен човек, трябва да знаеш какво може и какво не е редно да рекламираш! Просто те следват малки и подрастващи деца! Замисли се, преди да приемеш подобни реклами!!!“, гласят част от коментарите под поста й.

„Докато се занимаваме с гонения срещу „големия лош джендър” и неговата имагинерна пропаганда по българските ясли, занимални, детски градини и училища, децата ни вече открито шмъркат боклуци, маскирани като енергийни и тонизиращи вещества. Необезпокоявано!“. Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев в своя публикация във Facebook .

СЛЕД АРЕСТА: Диона призна, че е посягала към наркотиците! (ВИДЕО)

Лена Борилславова също не остана безразлична към кадрите. "Рекламата очевидно е успешна, защото всички социални мрежи са заляти с нея". Това написа в публикация във Facebook депутатката от ПП-ДБ. "Родни "инфлуенсъри" пропагандират по особено безотговорен начин "шмъркане" на нова енергийна напитка като "напълно безопасна и здравословна", посочва още тя.

Диона пред „Телеграф“: Ще ме държат до дупка, защото съм известна!

Бориславова също така заявява, че заедно с депутата Васил Пандов ще изпратят въпроси до МВР, БАБХ и здравното министерство дали и какви рискове за подрастващите съществуват при приемане на "напитката".

Комисията за защита на потребителите (КЗП) също реагира на разразилата се буря в социалните мрежи, глобявайки фирмата разпространител. КЗП обяви, че ще я санкционира с до 30 000 лев.

Причина за това е, че липсва информация на сайта на търговеца за адреса и форма за отказ от поръчката. Междувременно от КЗП са изпратили сигнал още преди месец до Министерството на здравеопазването относно състава на продукта. Засега отговор от здравните власти не е получен. Сигнали от потребителите пък са изпратени още преди месец до институциите, писа OFFNews.

СЛЕД АРЕСТА: Обявиха Диона за най-продуктивен артист

Междувременно здравното министерство излезе с позиция относно продукта, който взриви мрежата, представящ се като "енергиен сниф" и "алтернатива на енергийните напитки".

"В Министерството на здравеопазването е постъпил сигнал за онлайн продажбата на продукти, които се рекламират като „енергиен сниф“ и се приемат назално – чрез вдишване през носа. Въпросните продукти не са разрешавани от Министерството на здравеопазването", посочват от ведомството.

 Предстои съвместната проверка на компетентните органи да установи произхода на продуктите. "Ведомството е предприело незабавни действия за извършване на проверка. Такава ще бъде направена и от Комисията за защита на потребителите. Сезирани са също Агенцията по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лекарствата".

В случая се касае за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба.

Така представената информация е подвеждаща за потребителите, тъй като в сайтовете на въпросните продукти се посочва, че те не съдържат характерни за храните съставки (глутен, захар), че са веган или че са еквивалент на енергийни напитки, писа БНТ.

„Не очаквах така да го приемат хората”, каза пред NOVA изпълнителката. По думите ѝ продуктът е законен, но приемът му е по-атрактивен. На въпрос какво означават последните ѝ думи „доверете се на опита” и дали прави паралел с наркотиците и задържането ѝ, тя каза: „Защо с наркотици?! Глупости! Аз съм си взела поука от наркотиците, даже не употребявам. Не бих подстрекавала хората да вземат наркотици. Казала съм го така, защото и други колеги, които рекламират, го казват”, обяснява още Диона.

Диона пред "Телеграф": Взех прахчета, не наркотици!

През януари тя бе хваната да шофира след употреба за кокаин. Певицата отрече, като първоначално заяви, че е взела лекарство, преди да се качи зад волана. След това Диона започна да публикува снимки с нурофен в автомобила си и дори направи песен, посветена на ареста си.