0

Тази класация ще изненада мнозина, тъй като имената в нея не са особено известни. Красивата приказка, в която кралските особи живеят в дворци с минимум 30 спални, пълни с история, правят приеми, облечени във фракове и вечерни рокли, докато се кичат със скъпоценни бижута, няма нищо общо с реалността. Повечето от тях не могат да си позволят лукса, в който се къпят.  Дворците не са тяхна лична собственост, диамантите пък принадлежат на съкровищницата на короната. 

СИНЯ КРЪВ: Европейските кралски семейства – бедняците сред благородниците! Златни коли, милиарди в сметките, но и тежки проклятия са ежедневието на коронованите глави

В подобна нелепа ситуация се оказва вдовицата на британския крал Джордж VI - Елизабет-Боуз Лайън. Когато кралят умира само на 54 години, монархията не знае къде да настани кралицата-майка, тъй като тя няма собствен дом. Елизабет трябва да напусне Бъкингамския дворец и да го преотстъпи на дъщеря си - новата кралица Елизабет II. По това време резиденцията Марлборо Хаус е заета от нейната свекърва кралица Мери. В крайна сметка се налага кралица Елизабет II купи от собствения си джоб красив замък в Шотландия за своята майка. 

Кой са най-богатите кралски особи в света? 

Да се върнем на темата! На първо място по богатство се нарежда настоящият владетел на Бруней султан Хасанал Болкиах. Той е и най-дълголетният, така че отдавна се радва на своите активи от 30 милиарда долара. Той е на 70 години и е станал богат, тъй като Бруней е петият най-голям производител на петрол в Югоизточна Азия, отбелязва списание Forbes, което му отрежда първото място в класацията на най-богатите хора в света още през 1988 година. Султанът има три жени, пет сина и само седем дъщери, но официално се венчае само за първата си жена. 

На второ място се нарежда престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд, който е и премиер на страната. Саудитският принц има нетно състояние от около 22,8 милиарда евро, малко повече от мъжа на трето място в класацията.

Това е друг саудитски принц Фейсал бин Салман Ал Сауд, който има 20,6 милиарда долара. В неговия случай богатството не идва от петрол, а от “Saudi Research and Marketing Group” - най-голямата медийна компания в Близкия изток, която той ръководи. 

След него имената в класацията са напълно неизвестни за широката общественост. 

На четвърто място е Ал-Мухтади Била, принц на Бруней, с 18 милиарда евро активи. 

На пето място е крал Салман от Саудитска Арабия с 16,4 милиарда евро. 

На шесто място е принц Али от Йордания (син на покойния крал Хюсейн и третата му съпруга кралица Алия и полубрат на настоящия крал Абд Аллах - съпруг на Рания - който пък е първороден син, роден от втората съпруга на покойния крал) с 8,2 милиарда евро. 

На седмо място е Крал Мохамед VI от Мароко с 5,5 милиарда евро. 

На осмо място е  принц Абдул Матин от Бруней, който наскоро се ожени за Аниша и тяхната кралска сватба продължи десет дни! С 4,6 милиарда богатство Абдул се изравнява с емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, краля на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа от Бахрейн и принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд от Саудитска Арабия.

Не се изненадвайте, че членове на кралското семейство на Саудитска Арабия изобилстват в класацията, защото то без съмнение е най-богато в света, със състояние, разпределено между приблизително 2 000 членове, възлизащо на 1,4 трилиона долара, почти 16 пъти по-голямо от това на Уиндзорите, което възлиза на 88 милиарда и в по-голямата си част е от активи, които те реално не притежават.

Най-търсените кралски особи в Google 

Според друга класация за кралските особи, в която парите не са включени, принц Уилям е най-търсената личност със синя кръв в Google за изминалата година, пише италианския вестник La Repubblica. За една година информация за британският престолонаследник е търсена точно 17 059 000 пъти. 

След принц Уилям непосредствено се нарежда неговия по-малък брат Хари, който е търсен 9 303 000 пъти в Google. 

Двамата принцове са следвани от своята леля - принцеса Ан, която отбелязва 7 482 000 търсения в Google, което я прави много интересна за потребителите в мрежата от Кейт Мидълтън и Меган Маркъл. 

Ако говорим за популярност, то кралица Елизабет II, която почина на 8 септември 2022 г., остава незабравима. Кейт Мидълтън пък задминава по рейтинг съпруга си принц Уилям. 

Кой кралски особи са най-секси? 

Тази част от класацията е доминирана предимно от мъже. Първото място е отредено за принц Хари, чието име е било търсено заедно с думата “секси” общо 107 920 пъти през последните 12 месеца, като отвява брат си Уилям, който е бил търсен като секси личност 31 570 пъти в нета. Трето място е изненадващо и то се пада на Питър Филипс - буржоазният съпруг на братовчедката на Уилям и Хари - Зара с 18 600 търсения в мрежата.  

И накрая, най-богатата разведена кралска особа в света. Това е Хая от Йордания, бивша съпруга на шейх Мохамед Ал Мактум, която получи 294 милиона евро от развода като еднократно плащане, отсъдени й от Върховния съд на Обединеното кралство, където тя се приюти. Принцът също трябваше да предостави банкова гаранция от 290 милиона паунда за техните деца, за да подкрепи годишната им издръжка, определена на 11 милиона паунда, плюс 3 милиона паунда за образование и 9,6 милиона паунда просрочени задължения за издръжка.