0

Животът на кралските особи винаги е предизвиквал интереса на простосмъртните – как живеят, какво е богатството им и откъде идва то. Независимо дали имат огромни имения, или бездънни финансови фондове, винаги ни се е искало поне за малко да сме на тяхно място. Изненадващо или не, една кратка справка показва, че старите европейски кралски фамилии са истински „бедняци“ в сравнение с близкоизточните им „колеги“ по ранг и съдба и се нареждат някъде в опашката на класацията на най-богатите. Защото, едно е богатството ти да е оценено на 1,7 трилиона долара, а друго е – „само“ на 14 милиона...


ЕВРОПА - НА ДЪНОТО

Белгийско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 14 милиона долара.

GettyImages

Белгийското кралско семейство, известно още като Белгийската монархия, ръководи страната. Крал Филип беше обявен за крал на белгийците през 2013 г. и в момента изпълнява тази роля. Той се жени за графиня Матилд д'Удекем д'Акоз и имат четири деца. Най-голямата дъщеря, принцеса Елизабет, е първата в наследствената линия.

Няма много данни за печалбите на крал Филип, но се знае, че той има средства в белгийските кралски имоти, които никога не могат да бъдат продадени.

Испанско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 20 милиона долара.

GettyImages

Испанското кралско семейство, известно като Монархията на Испания или, по конституция -  Короната, е най-високата позиция в Испания.
В момента членовете на семейството включват крал Фелипе VI, кралица Летисия и двете им дъщери: Леонор, принцеса на Астурия, и инфанта София. Монархията на Испания действа като правителство, както е посочено в тяхната възстановена конституция (1978 г.).
Гражданите на Испания като цяло подкрепят монархията след възстановяването на основният им Закон. Това обаче се промени по време на тяхната финансова криза през 2008 г.

Все пак рейтингът на одобрение на краля остава над 70%, което е по-високо от много други политически лидери в други страни. Всъщност крал Фелипе VI се смята за една от най-почитаните обществени фигури в Испания.

Норвежко кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 30 милиона долара.

GettyImages

Кралският дом на Норвегия - или Домът на Глюксбург, се ръководи от крал Харалд и кралица Соня. Монархията датира от хиляди години, но съвременната монархия е относително млада.

Кралското родословно дърво е доста заплетено. Това се дължи на обединяването на Норвегия и Дания под управлението на един и същи монарх преди много години. Сливането се промени през 1905 г., когато Норвегия и Швеция се отделиха и създадоха свой собствен отделен монарх. Семейството натрупа парите си, отчасти като не се налагаше да плаща данъци върху богатството си. Важно е обаче да се отбележи, че въпреки личната им немалка нетна стойност, кралското семейство излиза доста скъпо за обслужване.

Те струват приблизително 72 милиона долара годишно, както поради разходи около кралския дворец, така и поради покриване на личните разходи. Притежават много къщи, включително кралския дворец, притежават и екстравагантна яхта.

Датско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 40 милиона долара.

GettyImages

Датската кралска монархия е една от най-старите монархии в света, тъй като съществува от над 1000 години. От 1972 г. кралица Маргрете II е управляващият лидер на Дания. Семейството разполага с фонд от 12,8 милиона долара за разходите на кралицата, които включват обществени дейности, домакински нужди и лични разходи. Престолонаследникът принц Фредерик и съпругата му, принцеса Мери, са другите членове на датското кралско семейство. Пълното му име е принц Фредерик Андре Хенрик Кристиан и е син на кралица Маргрете. Той е в линията за наследяване на трона. Двойката се ожени през май 2004 г., което превърна г-ца Мери Елизабет Доналдсън в принцеса.

Шведско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: $70 милиона.

GettyImages

Шведското кралско семейство, известно още като Шведски кралски дом Бернадот, управлява Швеция от 1818 г. В момента членовете на това семейство са отговорни за извършването на официални ангажименти и церемониални задължения. Но някои членове на семейството не се считат за кралски особи. Кралят на шведското кралско семейство е крал Карл XVI Густав. Част от богатството им се дава като фонд за служебни задължения и тази сума е 7,6 милиона долара. Освен това те също получиха фонд от 7,4 милиона долара за дворцово управление за тяхното кралско домакинство. Богатството на семейството се разходва за екстравагантния им кралски дворец и лятната им къща в Балтика.

Нидерландското кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 300 милиона долара.

GettyImages

Нидерландското кралско семейство изглежда като перфектното семейство, отгледано в лабораториите, където вероятно са направили шоколадовите яйца Kinder. С нетна стойност от 300 милиона долара, вероятно се живее доста комфортно. Те са и едно от най-скъпите семейства в света, защото е инвестирало в Royal Dutch Shell Oil Company и личното им състояние е приблизително 200 милиона долара. Техният екстравагантен начин на живот в кралския им дворец в Амстердам е мечтаният живот, но той си има цена. Въпреки че отчетеният годишен бюджет на семейството е 60 милиона долара, те често го надхвърлят. Това се дължи на притежаването на цели три кралски двореца: един в Амстердам, един, наречен Noordeinde Palace, и един, наречен Huis ten Bosch. Така че, разбира се, разходите им могат да станат доста големи.

Кралското семейство на Монако

Приблизителна нетна стойност: 1 милиард долара.

GettyImages

Кралското семейство на Монако, разпознаваемо по двореца с името Домът на Грималди, е много добре във финансово отношение. Финансите обаче може да са единственото нещо, в което имат много късмет. Принц Албер получава голяма част от състоянието си, като притежава недвижими имоти във Франция и Монако. Освен това той е вицепрезидент на Фондацията на покойната принцеса Грейс - американска благотворителна организация, която подкрепя изгряващи имена в изкуството.

Въпреки всички полезни за обществото неща, които прави това кралско семейство, то изглежда има родово проклятие, което върви по петите му. Според легендата, някогашният принц Рение от 13-ти век отвлича млада жена, която се заклела да отмъсти. Превърнала се във вещица и проклела семейството за бъдещите поколения. И изглежда, че проклятието е вярно. До ден днешен членовете на семейство Грималди нямат много успехи в любовните си партньори.

Великото херцогско семейство на Люксембург

Приблизителна нетна стойност: 4 милиарда долара.

GettyImages

Великото херцогско семейство на Люксембург, известно още като Люксембургската къща, се ръководи от суверенния велик херцог Анри. Тази титла му е дадена от баща му и от други поколения преди него. Анри учи в Люксембург и Франция, където преминава военно обучение и има офицерски чин. След това той учи и политически науки в Женевския университет. Звучи като човек с ум, остър като меча му, така да се каже.

Великият херцог Анри отговаря основно за назначаването на министър-председателя и правителството, разпускането на Камарата на депутатите и обнародването на закони. Една от основните му отговорности е да координира външните работи. Той живее със семейството си в Люксембург в замъка „Берг“ а също така има ваканционна къща. Освен това той е главнокомандващ на армията на Люксембург. Любопитно е защо една сравнително мирна страна с население от малко над 600 000 души изобщо ще се нуждае от армия, но това вече е друга тема.

Кралското семейство на Лихтенщайн

Приблизителна нетна стойност: 12 милиарда долара.

GettyImages

Принц Ханс-Адам II е може би една от най-почитаните и обожавани кралски особи в света. Той живее в красив замък, гледащ към Алпийските планини, а неговите 38 000 граждани се обръщат официално към него само с „Ваше светло височество“.

Това предизвиква естественото учудване как някой става толкова богат и привилегирован? В случая отговорът е лесен - той притежава различни музеи на изкуството, но също така получава пари от семейната си банка и дори не трябва да плаща данъци.

Ханс-Адам е развил пристрастие към ренесансовото изкуство през целия си живот. Така че, когато разбира, че тонове красиви произведения са били натъпкани след Втората световна война в различни складове, той разпорежда те да бъдат извадени от там, за да ги покаже на света.

Британско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 88 милиарда долара

GettyImages

Общото богатство на любимото и добре известно британско кралско семейство се изчислява като сбор от доходите на всеки негов член. Например състоянието на крал Чарлз III е около 530 милиона долара, а това на Меган Маркъл е 5 милиона долара. Освен това, изчислението включва притежания като колекции от предмети на изкуството, ценни бижута, имения и лични вещи като дрехи, накити и семейни реликви. Друга част от тяхното богатство идва от тръст, наречен Crown Estate, който дава на краля 25 процента от всички приходи, спечелени от туризъм, както и част от данъците на гражданите. Въпреки че това семейство е едно от най-богатите в света, членовете му все още избират да спестяват, когато е възможно. Например, те летят в икономичната класа на самолетите, намаляват разходите си за дворците и са големи почитатели на енергийната ефективност.


„СРЕДНАТА“ СИНЯ КЛАСА НА ИЗТОК

Японско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 40 милиона долара.

GettyImages

Японското кралско семейство, официално наречено Императорската къща на Япония, се състои от т.нар.“ разширени членове“ на семейството на управляващия император на Япония.

Императорската къща на Япония е най-старата монархия в света, датираща от 660 г. Родословното дърво изглежда по-скоро като семейна гора. Настоящият, 126-и по ред, император Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май 2019 година, след като баща му, 85-годишният Акихито, се оттегли от престола. Церемонията по коронацията на новия император се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец.

Нарухито се възкачи на трона след продължилата 30 минути церемония, на която присъстваха 2000 гости. Събитието струваше 150 милиона долара. Историците всъщност не са сигурни за точния брой императори, но броят им се определя на около 125. Седалището на императора се нарича Тронът на хризантемите и се намира в Императорския дворец в Киото, Япония.

Йорданско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 750 милиона долара.

GettyImages

След смъртта на крал Хюсеин през 1999 г. Абдула II става крал на Йордания. Той е много успешен и уважаван лидер. Той направи реформи, които доведоха страната до икономическия бум през 2008 г. Освен това трябваше да се справи с липсата на търговия със съседните на Йордания страни и намаляването на доставките на петрол.

Един от успехите на  Абдула II е написването на книгата „Нашият последен най-добър шанс: Стремежът към мир във време на опасност.” Освен това той инвестира в тематичния парк Star Trek, който е част от струващия 1,55 милиарда долара Red Sea Astrarium. Йорданският крал се появи за кратко в епизод на "Стар Трек: Вояджър", озаглавен "Разследвания". Освен това той популяризира туризма в родината си и дори беше виртуален екскурзовод на „Йордания: Кралската обиколка“.

Кралското семейство на Бахрейн

Приблизителна нетна стойност: $4 милиарда.

GettyImages

Кралското семейство на Бахрейн, което е известно още като Домът на Халифа, управлява от 1766 г. Семейството е много популярно и уважавано, тъй като крал Хамад бин Иса е бил близък приятел с личности като покойната кралица Елизабет и Ким Кардашиян. Домът на Халифа получава голяма част от богатството си от огромен петролен резерв, който откриват през 1932 г.

Въпреки че самият крал има нетна стойност от 4 милиарда долара, хората спекулират, че сумата е много по-висока, поради инвестициите на семейството. Какво правят с толкова много пари, се питат обикновените хора. Една от любимите кралски прищевки е инвестицията в екстравагантни яхти. Една от тях дори е най-голямата в света. Личната яхта на краля е построена по поръчка в Италия през 1991 г.

Кралското семейство на Дубай

Приблизителна нетна стойност: 19 милиарда долара.

GettyImages

Кралското семейство на Дубай, известно още като Домът на Мактум, управлява Дубай малко под 200 години. 12 са членовете на семейството, които носят пари, като богатството на фамилията непрекъснато нараства. В момента то е 19 милиарда долара, но има голяма вероятност да се увеличи. Най-богатият член на семейството е шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който е вицепрезидент и министър-председател на Арабските емирства. Естествено възниква въпросът от къде са дошли тези пари.

Богатството му отчасти идва от мажоритарния му дял в Dubai Holding и активите му в Abu Dhabi Investment Authority, където инвестира в нови компании и бизнеси. Шейхът е известен с това, че ги дарява на различни благотворителни организации. В своите проучвания той създава визия за по-добро общество, което е неговата цел, за която работи активно.

Мароканското кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 20 милиарда долара.

GettyImages

Мароканското кралско семейство, оглавявано от крал Мохамед VI, направи някои интересни реформи в историята на Мароко. Кралят наруши някои остарели традиции с начина, по който се срещаше с любимата си Лала 3 години, преди да се ожени за нея и отказът му от полигамията, характерна за мюсюлманския свят. Модерната хубавица пътуваше сама по света и дори не носеше винаги забрадка.

Обществеността възприе съвременното му поведение по различни начини. Постепенно обаче критиките към него избледняха, поради усилията на принцеса Лала Салма да създаде благотворителна организация, включително и такава за борба с рака. Въпреки уж доброто начало и щастливите 18 години брак, Мохамед и Лала май са се развели. Лала е наречена „принцесата-призрак“, тъй като от 2017 година никой не я е виждал и даже не е известно дали изобщо е в Мароко. Като крал, Мохамед VI реформира ислямския правен кодекс, улеснявайки жените да се развеждат със съпрузите си при вина на последните, изгражда мрежа от магистрали и жп линии.

През последната една година обаче, нещо се случва с мароканския владетел, тъй като той упорито „не ходел на работа“, повече от 200 дни не е бил изобщо в кралството си. Според някои европейски медии, кралят прекарвал времето си в компанията на бившия шампион по кикбокс - 32-годишният Абу Азайтар, който пък според “Кориере дела сера” бил често в компанията на футболния ас Кристиано Роналдо за палави купони.

Кралското семейство на Бруней

Приблизителна нетна стойност: 30 милиарда долара.

GettyImages

Страната Бруней не е позната на мнозина, но кралското семейство на Бруней е невероятно добре известно. Бруней е известен с националната си забрана на алкохола и липсата на нощен живот, така че е справедливо да се каже, че не е точно мечтана туристическа дестинация.Все пак страната е на пето място в света по богатство. Според списание Fortune, семейството на принц Ал-Мухтади Биллах и принцеса Сара притежава огромно богатство. Според някои данни семейството има 9000 коли, 150 къщи и 17 самолета.

Освен това са собственици на частна зоологическа градина, статуи в реален размер, голф игрища и стотици луксозни костюми по поръчка, десетки суперскъпи часовници. Наскоро в свое интервю съветник на кралския дом сподели за брунейското кралско семейство: „Могат да лекуват болести с парите си, но те имат малък интерес към останалата част от човечеството".

Тайландско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 60 милиарда долара.

GettyImages

Тайландското кралско семейство е най-известно с крал Пумибол Адулядей, техният покоен крал, който има обявено състояние от 30 милиарда долара в Кралското бюро за собственост. Когато той почина и новият крал с невероятно дългото име Маха Вачиралонгкорн Бодинтхаратхеппхаяварангкун пое управлението, тези богатства бяха предадени и добавени към личните му приходи.

Мнозина спекулират откъде са дошли парите и дори семейството призна, че произходът на парите им е доста мистериозен. Законодателното правило от 1948 г. дава на семейството много власт, тъй като гласи, че „всички приходи могат да бъдат изплащани само от краля“. Това беше направено, за да се контролира парично властта на монархията и около 170-те милиона долара, които покриват финансирането на служителите на двореца. Въпреки любопитството и на простосмъртни и на кралски особи, тайландкото кралско семейството поддържа имиджа си на богато, прикривайки умело мистерията на парите си.


„БОГАТАШИТЕ“ СРЕД КОРОНОВАНИТЕ

Кралското семейство на Абу Даби

Приблизителна нетна стойност: 150 милиарда долара.

GettyImages

Абу Даби се управлява от Дома на Нахян от 1793 г. насам. Семейството се състои от 200 членове от мъжки пол, а броят на жените не е известен. По-голямата част от парите им идват от петролни резерви, произлезли от петролния бум през 70-те години на миналия век. Съпругата на шейха Мохамед бин Зайед ал Нахян, има свой личен фризьор, който я следва навсякъде. Животът й е мечта за много от представителките на нежния пол. Фризьорът й споделя: „Тя има собствен салон за красота точно до спалнята си. Огромен е и всички гримове са суперскъпи и са от най-прочутите марки в света. Тя е красива жена с прекрасна фигура и е много елегантна“.

Катарското кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 335 милиарда долара.

GettyImages

Кралското семейство на Катар, известно още като Домът на Тани, управлява през последните 200 години. Настоящият владетел, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, всъщност е най-младият суверен в света. Семейството притежава много активи в Обединеното кралство, като олимпийското село, прочутия лондонски универсалния магазин Harrods и небостъргача Shard. Освен това те имат големи инвестиции в немски компании като Volkswagen и Tiffany & Co. В момента Катар притежава третия по големина петролен запас от около 34 трилиона кубични метра с 25 милиарда барела петрол.

Кралското семейство на Кувейт

Приблизителна нетна стойност: 360 милиарда долара.

GettyImages

Кралското семейство на Кувейт, наричано още семейство Ал-Сабах, в момента е второто най-богато кралско семейство в света. Въпреки че е по-малко от семейството на Катар, семейството на Амир шейх Сабах Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах има повече богатство от своите акции. От 90-те години на миналия век тези акции и дялове са се увеличили четири пъти. Това го прави най-важният акционер в повечето от големите компании в САЩ.


ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА

Саудитско кралско семейство

Приблизителна нетна стойност: 1,7 трилиона долара

GettyImages

Семейството, което управлява Саудитска Арабия, известно още като Домът на Сауд, управлява своето кралство повече от 200 години. Със земя, богата на петрол и природни ресурси, семейството е много по-богато от всяко друго кралство. Но това, което ги отличава, е техният бизнес и инвестиции. Кралското семейство е значително по-голямо от европейските кралски семейства като британските или холандските. Крал Салман, например, има 13 деца, а и други членове на семейството му имат подобен брой деца.

Дворецът на принц Ал Уалид се нарича „Кралският оазис“. Простира се върху земя от 43 055 642,67 квадратни фута. Само за сравнение, Белият дом може да се побере в този дворец 783 пъти! И сякаш това не е достатъчно, човекът има и курорт от 5 381 955 квадратни фута. Нарича се The Kingdom Resort и има три езера, както и градини, които биха засрамили тропическите гори на Амазонка. Неговият най-известен дворец се нарича Promotion Palace, който е третият по големина. В този дворец живеят принцът и двете му съпруги. Територията на двореца включва джамия, 3 плувни басейна, позлатени кранове, 4 кухни за различни видове храна плюс пета кухня за десерти и готвачи, които могат да посрещнат нуждите на 2000 души в рамките на един час.

Принцът от Саудитска Арабия притежава много скъпи вещи, но може би едно от най-разкошните е неговият двуетажен частен самолет, чиято цена надхвърля 300 милиона долара. Подовата настилка на долното ниво е напълно прозрачна, така че пътниците могат да се наслаждават на гледките по време на пътуване.  Кралят на Саудитска Арабия притежава разкошна яхта, която включва фитнес зала, басейн, кино, спа център и други - звучи повече като круизен кораб, отколкото като яхта. Инстаграм акаунтът на един от другите саудитски принцове е пълен със снимки, които крещят "Аз съм по-богат от всеки, когото някога ще срещнете". Прочути са неговите златни автомобили. Ако имате късмет, можете да ги видите из Европа, тъй като той ги взима със себе, когато отива в чужбина.

Приблизителната цена за покриване на всяка от колите му със злато е около 5000 долара, а изпращането на такава кола в чужбина струва около 25 000 долара с Qatar Airways. Домът на Сауд вероятно е един от най-големите инвеститори в света. Той успешно е вложил пари в много акции през годините. Най-големите вложения включват публичния им инвестиционен фонд, личните средства на принц Ал Уалид и SoftBank Vision. Значителни са и инвестициите на саудитското кралско семейство в някои от най-големите компании в света, като Uber, WeWork, Twitter, Snapchat, Tesla и др. WeWork, например, има 4,4 милиарда долара, инвестирани в него от Камарата на Сауд.

При такива "космически суми" на близкоизточните шейхове, европейските короновани глави изглеждат като бедни роднини, а човек се пита за какво са им толкова много "финикийски" знаци. Но като се приложи правилото, че това, което не може да се направи с пари, може да се направи с много пари, всичко е ясно. И както се казва – със здраве да си ги харчат.

* Източник: Euronews