0

С ветовноизвестният оркестър на двореца Шьонбрун излезе на сцена пред катедралния храм „Свети Александър Невски“, София и остави без дъх всички присъстващи, изпълнявайки популярни произведения на австрийската фамилия Щраус и техни съвременници, подбрани специално за българската публика.

Концертът е последният от турнето на оркестъра в България, което освен столицата, включваше градовете Велико Търново и Варна.

БТА

Сред специалните гости в София бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и представители на служебния кабинет. Освен че носим прекрасната музика, носим и прекрасни пейзажи на Виена, подчерта управляващият директор на оркестъра Петер Хосек. „Радецки марш“, „Прилепът“, „Цигански барон“, „На хубавия син Дунав“ са сред класическите хитове в програмата, която изпълниха 24 музиканти и двама солисти. Заключителната си част на концерт изненада зрителите със специално написаното за това турне произведение „Шопска салата с ракия“, за което „Телеграф“ разказа подробно.

БТА

Концертът поставя началото на международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. Той е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София.

Оркестър Шьонбрун свири Шопска салата