0

Ф естивалната програма на най-голямото градско културно събитие A to JazZ тази година превръща Южен парк II в мащабна сцена за уърлд музика, нови български артисти и утвърдени джаз таланти с над 30 изпълнители и авторска музика от САЩ, Франция, Полша, Испания, Холандия, Белгия, Португалия, Австрия, Конго, Бенин, Великобритания, Мароко, Турция, Гърция, Китай и други точки на света.
Акценти от българска страна са дебютиращите Postcard, Новините в джаза с Михаил Йосифов, модерният фюжън проект Frantik Zen с изпълнители от България и Испания и много други. Фестивалният парк посреща посетителите и с редица целодневни активности - традиционната арт зона с най-много артисти и изложители от всички издания досега, инсталации, вдъхновени от градската среда и култура, както и детски образователни музикални срещи, спортни активности в джаз ритми и легендарните джем сешъни в РЦСИ “Топлоцентрала”.

Таланти

“A to JazZ е много повече от градски фестивал, той е начин на мислене, на съпреживяване на фестивалната емоция. Всяка година осъзнаваме, че нашето събитие се е превърнало в един от най-знаковите и имиджови културни продукти за София. Цяла Европа познава A to JazZ и той вече е силно привлекателен повод за посещение на столицата ни от фестивални туристи и публика. А това явление има все по-мащабен ефект за София и страната. Говорим за културна икономика, възпитаваме нови поколения, развиваме местната музикална екосистема, ставаме все по-видими в международен план, но и все по-отговорни като културни оператори и потребители”, споделя основателят на фестивала Петър Димитров.


Първият ден на фестивала е посветен изцяло на шоукейс талантите, избрани да представят своите музикални проекти тази година сред повече от 200 артисти от 29 държави. Фестивалът открива дванадесет таланти за публика и международни делегати, сред които полската група Chrust, съчетаваща модерни етно мотиви, чувственото дамско трио Sinafi от Истанбул, саксофонистът с фолклорни мотиви Александър Михайлов, португалският китарист Manel Ferreira, вълнуващите дъб, груув и джаз музиканти от Kosmo Sound и неповторимият афро стил с блус и фънк нотки на Serge Ananou.

CHRUST

 CHRUST

Етно

На 5 юли Postcard ще представят дебютния си албум Stories с авторска музика на всеки един от музикантите, а Александър Славчев ще се качи на сцената с дебютния си соул албум. Откритието на полската джаз сцена Kinga Głyk ще изсвири своя пети албум, продуциран от основателя на Snarky Puppy Майкъл Лийг. В събота музикалната селекция ще преведе зрителите през няколко жанра в модерен синтез и съвременно звучене с Георги Илиев и неговия алтернативно-експериментален проект Mista Future, PeYotoff на соло китаристът Петър Йотов и бандата Austrian Syndicate. Фестивалът ще завърши с етно ансамбъла YIK-CCN от монголските степи от Пекин, музикалната формация на виртуозния тромпетист, аранжор и композитор Михаил Йосифов – Новините в джаза, и философския поглед върху музиката на каталунския саксофонист Арнау Гарофе Фарас с проекта му Frantik Zen, който от години живее и твори в България.

Мanel Ferreira

 Мanel Ferreira

Трибют

Всяка вечер музикалната градация завършва с легендарно изпълнение от хедлайнерите на тазгодишното издание – трибют проекта McCoy Tyner Legends, посветен на пиано гения Маккой Тайнър (петък, 5 юли), представен от легендите Антонио Фарао, Чико Фрийман, Стив Туре, Авери Шарп и Рони Бъридж. Несравнимата Сирил Еме, израснала под звуците на фестивала на Джанго Райнхард, ще представи най-новия си албум „На ръба“ (6 юли). Последната фестивална вечер ще закрие изпепеляващото дуо KNOWER, оглавяваща ново музикално движение в Ел Ей, начело с номинирания за „Грами“ барабанист продуцент Луис Коул и певицата Женевиев Артади, но в цял състав от 6 души на сцената (7 юли).

Активности

От 4 до 7 юли фестивалният парк традиционно ще забавлява многохилядната аудитория с различни активности през целия ден. Мащабният арт базар тази година обединява повече изложители от всякога, а инсталациите из парка ще вдъхновяват посетителите към устойчив начин на живот и грижа за природата. Едни от най-атрактивните брандове в града ще поддържат фестивалното настроение в обособената street & food зона, където посетителите ще могат да се сдобият с фестивални чаши за многократна употреба, да се грижат за природата чрез разделно събиране на отпадъците, както и да депозират своите пластмасови бутилки.
Паралелната програма в РЦСИ „Топлоцентрала“ продължава мисията на фестивала да развива уважение и любопитство към музиката у най-малките с музикалните работилници A to JazZ Kids, както и да обединява различни стилове, таланти и опит във виртуозните вечерни джем сешъни. Градският фестивал се грижи и за добрия фестивален тонус със сутрешни A to JazZ йога практики и A to JazZ групови тренировки на терасата отново със свободен достъп.
За своите 13 години и десетки хилядна аудитория, която се увеличава с всяка година, A to JazZ вече е важна част от визитката на града. Затова с всяка година фестивалът включва в програмата си все повече активности за опазването на градската и парковата среда, като тази година предстои представянето на нова депозитна система за пластмасови бутилки, фестивални чаши, разделно събиране и рециклиращи инсталации, които да мотивират отговорно отношение и навици сред многохилядната аудитория.

A to Jazz,  

 A to Jazz,