0

Ф утболната кариера е изключително кратка. Обикновено играчите се пенсионират едва навършили 35 г., затова не е изненада, че после някои търсят реализация на широкия екран. Много бивши звезди на Висшата лига се насочиха към Холивуд, за да търсят своето ново начало. Но правенето на филми съвсем не е шега и малцина успяват да изградят кариери като актьори. Иън Райт е най-пресният пример за футболна звезда актьор. Миналата седмица по Netflix мина премиерата на „Кухнята”, където участва и бившият нападател на Арсенал. Той върви по стъпките на своя колега Вини Джоунс, който направи успешни превъплъщения в ролите на корави мъже. Може да се каже, че неговите роли, като изпълнението в „Две димящи дула“, му донесоха повече слава като актьор в сравнение с изпълненията му на футболния терен.

Ето някои звезди от терена, направили пробив в Холивуд.

Вини Джоунс

Той стана известен в Америка с участието си във филма на Гай Ричи „Две димящи дула”. Яви се на кастинг за ролята в британския гангстерски филм още докато бе активен футболист. Вини, който има в банковите си сметки поне седем милиона паунда, бе с репутацията на агресивен играч на терена. Този имидж му помогна в изпълнението на ролите на корави момчета на широкия екран. Паметна остава снимката, на която е запечатан как стиска тестисите на Пол Гаскойн-Газа в мача от 1988 г. между Нюкасъл и Уимбълдън. Най-известните роли на Джоунс са в „Гаднярът”, „Да изчезнеш за 60 секунди” и „Х-Мен – Последният сблъсък”.

Дейвид Бекъм

САЩ стана дом на Дейвид Бекъм в последните години от футболната му кариера, след като подписа петгодишен договор на стойност 128 млн. паунда с местния Лос Анджелис Галакси през 2007 г. Отъркването в холивудски знаменитости явно е повлияло на амбицията му да се пробва в киното. 48-годишният днес Бекс, точно като Вини, се пробва във филм на Гай Ричи. Той получи роля в продукцията „Крал Артур – легендата за меча” от 2017 г. Там Дейвид има малка роля - на един от рицарите. Филмът реализира приходи от над 116 млн. паунда. Бекъм получава роля и в друг проект на Гай Ричи - „Мъжът от U.N.C.L.E.”

Ерик Кантона

Кантона е не само актьор, но и певец

 Кантона е не само актьор, но и певец
Getty Images

Ерик Кантона никога не е страдал от липса на самочувствие по време на цялата си футболна кариера. Като актьор той не е по-различен. Кантона играе себе си в комедията на Кен Лоуч „В търсене на Ерик” от 2009 г. През 2003 г. с гласовете на феновете Крал Ерик е провъзгласен за най-добър футболист в историята на Манчестър Юн, където играе от 1992 до 1997 г. Репутацията на французина пострада през 1995 г., когато скочи и изрита запалянко по време на мач с Кристъл Палас. Харизмата му бе експлоатирана и на големия екран с участието му в ролята на френски дипломат в хита от 1998 г. „Елизабет”, където си партнира с Кейт Бланшет. Той има роля във френския сериал „Нечовешки ресурси” и в екшън трилъра „АКА”. Наскоро се пробва и като певец. През май 2023 г. Кантона пусна сингъла „Приятелите, които загубихме”.

Иън Райт

Легендата на Арсенал получи роля в продукцията на Netflix „Кухнята”. 60-годишният Райт има богат опит пред камерата. Той беше многогодишен водещ на токшоуто „Мач на деня” по ВВС. „Кухнята” не е първият филм в кариерата му. Преди това той участва в „Пистолетът на Черното слънце”. Появява се и в сериал на Apple TV+, където играе себе си. С него е свързана много любопитна случка. Героят на Райт трябвало да каже фразата: „Тотнъм е страхотен отбор”. Райт обаче е легенда на кръвния враг Арсенал и категорично отказал да каже подобно нещо. Бившият футболист заявил, че ако го направи, няма как да се прибере в къщата си в Северен Лондон.

Стан Колимор

Бившият нападател Стан Колимор заяви, че амбицията му е да стане първият тъмнокож Джеймс Бонд. Той не успя да се добере до ролята на агент 007, но пък 52-годишният футболист си партнира на широкия екран с Шарън Стоун. През 2006 г. Стан се появява в продължението на „Първичен инстинкт”. Филмът носи приходи от над 30 млн. паунда. На екрана бившият играч на Нотингам и Ливърпул има гореща сцена с Шарън Стоун.

Шарън Стоун си партнира с бившия нападател Стан Колимор в продължението на Първичен инстинкт.

 Шарън Стоун си партнира с бившия нападател Стан Колимор в продължението на Първичен инстинкт.
Getty Images

Двамата се натискат в кола, която впоследствие пада в река Темза и повлича със себе си бившия футболист. Това е първата и последна роля на Колимор.

Зинедин Зидан

Зидан е познат най-вече с футболните си умения. Но той участва и в няколко филма, с което доказва, че талантът му не се изчерпва само с футбол. Легендата на Реал има малка роля в комедията от 2008 г. „Астерикс на Олимпийските игри”. Филмът носи над 100 млн. паунда приходи от продажби на билети. 51-годишният бивш халф играе себе си във филма „Гол! Началото на мечтата” от 2005 г., където си партнира с Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо. Според свидетели Бекс постоянно закъснявал за снимките и това вбесявало Зизу, който от своя страна вдигал чутовни скандали по този повод.

Паул Брайтнер

Германският халф е един от едва четиримата играчи, които са вкарвали голове на финалите на две световни първенства. Той е и един от малкото, които са се снимали във филми, докато са били активни футболисти. Брайтнер е участвал в три филма. Първият е спагети уестърна „Монтана трап”, който е заснет през 1976 г., докато Паул е бил футболист на Реал (М). Играе армейски сержант, който преследва злодеи. Филмът е съсипан от критиката. Брайтнер се появява в още една продукция. През 1983 г. той се снима в германския филм „Неподвижният”. Три години по-късно участва в „Куньонга – дума на африкански”. За съжаление никой от филмите дори не се доближава по качество до брилянтните му изяви на терена.

Пеле

Бразилската легенда е един от първите, който прави преход от футбола към киното. Той е звездата във филма „Бягство към победата” от 1981 г. Там си партнира със Силвестър Сталоун и Майкъл Кейн. Пеле участва и в бразилския сериал „Непознати”, който разказва за хора, направили първи контакт с извънземна цивилизация. Успешната му актьорска кариера продължава с второстепенна роля в комедията „Майк Басет – английският треньор”. Филмът разказва за провинциален треньор на малко отборче, който се озовава начело на националния отбор. Пеле, който почина през 2022 г., беше рекламно лице на много световни марки.

Златан Ибрахимович

Актьорският дебют на Ибрахимович беше през миналата година. Той се превъплъти в ролята на римския легионер Кайос Антивирус от комедията „Астерикс и Обеликс – Мисия Китай”. Златан участва и в италианската комедия „Животът на Карло”. Бившият нападател на Манчестър Юн играе много добре и го очаква успешна кариера в Холивуд. Ключът към успеха на шведа е огромното му самочувствие и славата на арогантен и нетърпящ чуждо мнение играч.

Мат Дришу, The Sun