0

П оетът Константин Трендафилов се завърна след 6-годишна пауза в литературата с нова книга „Имам нещо да ти кажа“. През това време той покоряваше музикалните класации като Папи Ханс, а на 8 ноември издаде и албум с 12 песни. 

Маски

Още с първата си песен „Кекс“ той предизвика истински бум и бързо се наложи като един от обичаните и известни певци у нас. 

Папи  разкри пред „Телеграф“, че за да бъдеш успешен изпълнител, трябва да бъдеш истински. Не трябва да продаваш фалшива версия на хората все едно животът ти е перфектен, защото в един момент можеш да забравиш кой си ти всъщност. Според него на зрителите им е писнало да виждат едни и същи усмихнати лица, за това няма нищо против феновете му да го виждат и „ на парченца“.  

Константин всъщност е един срамежлив и притеснителен изпълнител. Дълго време го е криел, но когато осъзнал, че трябва да свали всички маски пред любимите му фенове, започнал да го показва. Разкрива, че през 99% от времето не си вярва и е изпълнен с несигурност и добавя, че е трудно да прикриеш това силно притеснение поне малко, но и в същото време да бъдеш естествен. 

С днешна дата той  си обещава, че ще прави само песните, които наистина иска, ще пише текстовете, които наистина изповядва и ще споделя чувствата си в тях. Именно това е причината всеки негов проект да става сензация.

С интерес го питаме кой от двата образа му е по-любим и разбират ли се Папи и Константин, а той с усмивка заявява: „Май Папи Ханс и Константин Трендафилов се разбират  по-добре от всякога. Когато Папи Ханс се роди, вкарах много старания в това да го отделя максимално от образа ми на поет и писател. Към днешна дата откривам, че просто съм бягал от най-големите си сили. Мисля, че и успехът на песните, в които вкарвам по-“поетичен” текст, го доказва“.

План

Връщаме го към албума, а той разказва, че понякога нещата не вървят по план, но важен е крайният резултат. Той беше обещал, че 12 клипа ще имат един сюжет, който ще се следва много внимателно. Поради смяната на 15 режисьори, с които е работил, историята на сюжета е много трудно доловима, защото самият той не може да я долови. Всъщност изпълнителят разкрива, че по време на този процес той се разочарова от много хора или по скоро „професионалисти“, с които е трябвало да избута целия проект, но уви. За него човешките отношения не трябва да се бъркат в професионалните. „Албумът излезе на шестнайстия месец, а по план трябваше да е на дванайстия“, разкрива Папи и благодари на част от екипа на проекта: „Бате Пешо, който даде звука, Димитрис Георгиев- режисьорът и част от неговия екип-Дамян Димитров и Виктория Караколева....“. Последователността на песните върви така –  „Когато прозираш-прозираш“,  „Моряк“,  „Нямаш ли пари“, „Да си знаел“, „Горгона“, „Самара“, „Дишам“, „Като мен“, „Мр. Перфектен“, „Мойто дупе“, Sex house, „Момиче“ . Бонус - 10 ½. Песента „Добро дете“ е 10 ½  от албума, като певецът споделя, че е много лична. 

Преди дни Папи написа във фейсбук профила си: “12” и както се очакваше числото не е поставено случайно. „Всяко приключение трябва да приключи някога. И с издаването на първия ми албум слагам края на това. Трябваше да го кръстя по друг начин, но го смених. Защото 12 е това, което ми остана - 12 месеца и 12 песни, които се оказаха повече месеци, повече песни и пътешествие, за което не бях готов, но се радвам, че изживяхме заедно. Почти ми се плаче от идеята, че това тази серия свършва след броени дни. Но и се усмихвам пред това какво предстои. Всъщност изненадата е турне в България. А албума ще го представи освен с концерт в  София и в градовете Велико Търново, Плевен, Добрич, Русе, Видин, Варна, Пловдив, Благоевград, Перник и Бургас. 

Поезия

Трендафилов имаше дълго затишие от 6 години в литературата. През тези години поетът написал 400 стихотворения и след това с майка си, която е редактор - Кристин Димитрова, много внимателно подбира само 60-70 стихотворения, които описват всичко, което е в главата му за любовта, за смъртта, за живота...
На въпроса как събуди интереса на младите хора към поезията Папи Ханс отговори пред „Телеграф“ така: „Първо започнахме преди 7 години. Аз, Илиян Любомиров и Рене Карабаш. Направихме поезията „тренд“ в социалните мрежи. Изведнъж стана готино. Не знам как го направихме, но знам, че към днешна дата съм крайно горд, че с новата си стихосбирка напълних клуб повече, отколкото някои диджеи и певци го пълнят. Това си го взимам в гроба“. За една седмица Папи препълни четири пъти клубове заради книгата си, което говори само по себе си колко интерес е събудил той в младежта към поезията. Нещо, с което почти никой български писател не може да се похвали, защото в България този жанр беше забравен. Това е титлата, с която Константин се гордее най-много. 

Като човек на словото той не може да се примири обаче с липсата на свобода в изразяването. 

Изпълнителят имаше проблем с една от песните си „Мойто дупе“ или по-скоро с клипа в нея. В клипа участват момичета с оскъдно облекло и танцувайки те клатят дупетата си. Именно заради това клипът на Папи бива с ограничен достъп за лица под 18 години.

Възмутен, певецът беше споделил във фейсбук профила си: „Хора, съжалявам, че един задник ще ви занимава с други задници, но темата всъщност не е толкова седалищна. Става въпрос за свобода на изразяването. Както Мартин Димитров каза - цензурата в момента е завидна и за тоталитарния режим. Но с негови, по-добре подбрани думи. Към този момент клипът е ограничен за лица под 18 години (и иска проверка на лични документи на някои), а на други въобще не им излиза в търсачката на youtube. Както и снощи 20к гледания се самоизтриха пред очите ми. Това последното дори не го чаткам как става. Проблемът с цензурата е, че той пропуска (и то понякога на случаен принцип) един неуловим от алгоритми фактор - естетика. Защото изкуството и порнографията, скъпи хора, понякога ги дели една добре сложена лампа.  Не ме кефи цялото това. Вредно е. Малоумно е. И във време, в което отвсякъде виждаме инфлуенсърски задници по бански, не може да ограничават дупета в музикален клип.  За черешка просто ще оставя един клип от преди няколко години с над милиард гледания. После нашия с рестрикциите. А вие преценете кое е естетически по-добро. После го обяснете на алгоритъм. Дано схване“. 

Любов

Ако музиката и поезията са двете му големи любови в професионален път, то в личен план има само една и тя се казва Сара Драгулева. Красавицата е актриса и модел. Тя има роля в сериала „Братя“, а от година моделката е и част от екипа на сутрешно предаване. Също така участва много често в клиповете на половинката й. 

Моментално знаех, че това е момичето за мен, заявява Папи винаги, когато става въпрос за Сара. 

Актрисата е неотлъчно до любимия си и го подкрепя за всеки негов проект. Последната песен от албума на Папи е посветена на нея, сподели в Инстаграм звездата: „Написах песента „Момиче“ за моето момиче. Всяка дума е за нея. Не е песен за радиата, за нея е. Благодаря на моето момиче, че беше вдъхновение. Чуй ме, момиче, благодаря ти“. 
На въпроса дали тя го е научила да обича и дали е неговото вдъхновение, изпълнителят отговори така: „Тя ме научи да обичам, да. За първи път се чувствам наистина добре да не бъда единак. Пожелавам на всеки да срещне своята Сара. Иначе – тя  е вдъхновение за много от песните ми“, завършва той.