0

Ч етири за краля и четири за кралицата - те са младите пажове на честта, които ще придружат Чарлз III и Камила по пътеката на Уестминстърското абатство за тържествената коронация на 6 май.

Паж на честта е високоуважавана церемониална длъжност в британския кралски двор. Това е официална фигура, която присъства на официални поводи (като откриването на парламента) и на специални тържества като коронацията на крал Чарлз III и съпругата му кралица Камила.

Близо 2 000 души, избрани да участват в тържественото събитие на 6 май, ще станат свидетели как децата от династията Уиндзор ще придружат монарха до Уестминстърското абатство.

Децата, които ще изпълняват водеща роля в коронацията ще са общо осем. Четири от тях ще съпровождат крал Чарлз III, които се възкачи на трона след смъртта на неговата майка Елизабет II. Четири деца ще придружават и Камила Паркър Боулс – жената, която кралят винаги е обичал.

Всички пажове на честта ще бъдат облечени по един и същ начин – с алена туника с втъкани златни елементи и със сини кадифени маншети. Кралският етикет изисква те да са със сатенена жилетка, панталони и ръкавици в бял цвят. Обувките им ще бъдат черни с катарами. В това се състои строгият протокол, установен от лорд Чембърлейн. Според него осемте пажове ще трябва да носят и малък церемониален меч и наклонена шапка, увенчана с алено перо.

Ролята на Пажа на честта обикновено се пада на тийнейджърите от благородни семейство, аристократи и старши членове на кралската фамилия.

Ясно е, че вторият в линията за наследяване на трона принц Джордж ще съпроводи краля на коронацията. Джордж вече е бил паж на честта на сватбата на своя чичо принц Хари на 19 май 2018 година.

7-годишната Шарлот и 4-годишният Луис, малките братя на Джордж, със сигурност ще присъстват на коронацията, но не и сред пажовете.

Другите три деца, които ще придружават Чарлз III, ще са лорд Оливър Чолмондели, Ралф Толемаче и Никълъс Баркли.

Сред тях ярко се откроява 13-годишният Оливър, който е син на маркиз Дейвид - Велик шамбелан до смъртта на кралица Елизабет II, след това назначен от Чарлз III за негов личен асистент, и съпругата му Роуз Ханбъри. Бившият модел е на 39 години и е 23 години по-млада от съпруга си. Очаква се на церемонията тя да привлече повече погледи от сина си, който има брат близнак Александър и малка сестра лейди Айрис.

12-годишният Ралф Толемаче пък е най-големият син на аристократичната двойка Едуард и Софи Телемаче. Едуард е кръщелник на краля.

Бабата на Никълъс Баркли – Сара Тортън е първата жена лейтенант на Уилтшир и втора братовчедка на Чарлз III. Освен това тя е изключително близка с Камила, придружителка на кралицата и една от най-популярните придворни дами.

Две от момчета да кралицата пък ще бъдат нейните внуци Гюс и Луис Лопес – близнаците на нейната дъщеря Лора и съпруга й Хари. Гюс и Луис са на 13 години и имат по-голяма сестра Елиза на 15 години, която мнозина помнят като шаферка на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън на 29 април 2011 година.

Освен Гюс и Луис сред почетните пажове на Камила ще бъде и нейният племенник Фреди – най-малкият син Том Паркър Боулс – писател и известен британски кулинар, както и най-голям син на кралицата. 13-годишният Фреди има по-голямата му сестра Лола също се кръщелници на Чарлз. Те са деца на Том от брака му с журналистката Сара Буйс.

Четворката е завършена от Артър Елиът – син на племенника на кралицата – Бен.