0

К омпозиторът Ивайло Терзиев бори изкуствения интелект с новата си песен за Орлин Горанов „Влюбен съм“, разкри пред „Телеграф“ самият той.

„В днешно време отвсякъде ни напада изкуственият интелект, а според мен това чувство любов може много трудно, ако въобще е възможно, да бъде заменено някога като емоция. Аз съм влюбен в живота, в какво ли не. Самият Орлин също е така“, сподели маестрото. 

Сол

Авторът споделя, че няма конкретна история около създаването на песента, а както и колегите му се опитва да пресътворява в музикални произведения различни емоции, опитвайки се да се забавлява.

„Имам тръпка към музика, в която има повече сол. Не обичам стандартни мелодии и акорди и винаги търся нещо завъртяно да има при мен. С Орлин Горанов сме съмишленици - вкусовете ни много си допадат, двамата се сработихме много добре. Както и други песни, и тази стана много бързо. Бях измислил нещо кратко и периодично пробвах да го продължа още малко, да видя какво ще стане. Така стана музиката. Аз съм басист и не се нуждая от музикални инструменти, за да композирам, защото всичко ми е в главата и само сядам да го нотирам“, разказва Терзиев. Малко повече време му е отнело да направи текста.

„Това позабави нещата, за да мога да го напипам по правилния начин, който да си пасва на самата мелодия, ритмиката и настроението, които носи самият лад. Много е важно и да анализираш това, което си направил, да видиш кое точно му е най-хубавото, да го разчоплиш и извадиш на музикален език това, което ти е въздействало най-много“, добавя авторът. Този път решил да направи по-веселяшка песен за любовта, да я види от различен ъгъл, без да се обвинява никого и да товари с проблемите си другия. 

Блус

„Орлин е много взискателен, но и много се допълваме. Записахме „Влюбен съм“ точно за 40 минути. Той просто я усети. Разбира се, винаги пречупва песента през себе си и ми даде няколко хубави идеи, от които си избрах един вариант. Много добре работим заедно. Времето минава много приятно с вицове - той е изключителен разказвач, а и разбира с една дума какво трябва да се направи. Много години работихме заедно в Представителния ансамбъл на Въоръжените сили“, казва Терзиев. Новата им песен получи две награди на последното издание на фестивала „София 2024“ – първо място на журито и статуетката на медиите. Пак с две отличия е възнаградена и първата им съвместна творба – „Не казвай сбогом тази нощ“, през 2015 г. – отново първа награда на журито и приза на публиката.

„Това е по-ангажираща песен. Любовта има различни лица – когато е споделена, когато нещо се е счупило в отношенията. Никога не е еднакво при двамата при раздяла – винаги единият остава влюбен в половинката си. Това е точно такъв случай. Преструвай се, че ще останеш още, макар да знаеш, че няма да се случи, но много ти се иска да запазиш мига още малко. Като стил е блус“, продължава маестрото.

Вярвай

Двамата творци имат песни като за цял един албум. Първата, която Ивайло Терзиев пише за целия военен ансамбъл, е „България, моя земя обща“. После прави и „Честита Коледа“, където Орлин Горанов си партнира с Маргарита Хранова. В YouTube канала на композитора може да се чуе и песента „Вярвай“. Ето какво разказа за нея той: „Като идея ми е по-стара, от едно време, когато свирех по корабите. Много се харесваше и затова я предложих на Орлин. Посланието е, че има различни пътища, които могат да те изведат към звездите, а други – на никъде. Питаш се какво да направиш, както аз цял живот. Вярвай в шанса си, може и много късно, но ще дойде. Всеки куплет представя това мото по различен начин. Много си я харесвам, макар да няма кой знае каква популярност, но пък и ние не сме я представяли никъде“, допълва музикантът.

Първата му творба за „Евровизия“

Първата авторска песен на Ивайло Терзиев, която става популярна, участва на „Евровизия“ през 2006 г. That's me е изпълнена от Весела Бонева и Пламен Пътов. „Те бяха само на по 17 г. и се класирахме за финала. Тази „Евровизия“ се помни с това, че блокираха гласуването с есемеси и не се знаеше кой е спечелил, а после обявиха Мариана Попова и Азис. Но песента беше летящ старт, защото една белгийска компания пожела да я купи и в Белгия я пяха трима различни изпълнители. Впоследствие продължихме съвместната работа и имам 7-8 мои песни на белгийския пазар. Това ми вдъхна самочувствие, макар че си го имах, защото работех с група в чужбина. Но когато имаш и финансови приходи, не само да те потупат по рамото – това наричам успех и се чувствам оценен“, сподели авторът. По-късно той е направил и българска версия на парчето в изпълнение на Орлин Горанов и Маргарита Хранова – „Ти си“.