0

Ф олклорната прима Поли Паскова ще се подмладява с китайска добавка от най-ново поколение, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

Преди броени дни певицата се завърна от двуседмично турне в Китай и Южна Корея с фолклорния ансамбъл „София 6“ и го определя като своя осъществена мечта. Това й е второ ходене до Пекин, но този път е успяла да разгледа и други градове като Тиендзин, където живеят 13 милиона души. „Два часа пътувахме в самия град и нямаше никакво задръстване, както и хора по улиците. Това ме учуди много. Дали работят или нещо имаше, не знам. Огромни сгради, впечатляваща икономика, но ми липсваше небето – всичко е смог, не се вижда нито слънце, нито нищо. Пях пред 9 хиляди души, трябваше и реч да държа на сцената, беше много вълнуващо. Бяха превели заглавната песен на новия ми албум „Красиви 100 неща“ на китайски, а речта ми – на китайски, монголски и руски, тъй като присъстваха хора от цял свят. Изпълнението ми беше заснето и само за една седмица имаше 100 хиляди гледания. Останалата част от програмата също беше на много високо ниво, имаше шоу с ветрила“, разказа Поли. В Тиендзин ги водили в къщата на много известен китайски генерал, който имал 2-3 брака и накрая се оженил за млада жена, която го дарила със син. В дома си имал дискотека с ложи, с пилон за танцьорки, машини за хaзарт. Докато разглеждали порцеланови къщи, всяка от които струва по няколко милиона, мъж от групата им изчезнал – казал, че отива да ги чака в автобуса, а като пристигнали, го нямало. Жена му се разплакала, помислила, че са го отвлекли, и викнали полиция, но за 5 минути с камери го намерили в кое такси се е качил и къде е отишъл.

Атракции

С лайнер тя е кръстосвала пет дни в Северно китайско море и в Жълто море. На него са били 3000 души, от които 37 българи. Там също изпяла две песни и събрала всички присъстващи на хоро. „Казахстанците бяха 200 души и също много добре се представиха, но нас ни запомниха, блеснахме енергийно. Един китаец каза: „България е държава, която излъчва светлина и искам да отида да я видя. Разменихме много контакти“, споделя тя. Ето и нейния разказ за атракционите: „Ходихме до шестия по големина град, който се намира между Хирошима и Нагасаки. Посетихме храма на учението, където се молят на Буда да даде знания на хората. Бяхме в един магазин, от който си купихме уникални добавки за подмладяване. 250 долара струва и се пие 6 месеца. Там най-много пазарувахме, защото имаше страхотни неща за здравето – за кожа, за стави, ензими. Хапнахме и оригинално суши“, издаде Паскова. Голяма атракция било и Джеджу – най-големият от 330 острова, известен като загаснал вулкан, от рода на Великденските острови. „Много хора в Южна Корея, като се пенсионират, отиват да живеят там. Китайците са инвестирали само в един увеселителен парк 2 милиарда долара. Най-големият хотел е с 2100 стаи. Целият остров е под егидата на ЮНЕСКО и всеки заслужава да го види. Бяхме на един водопад, 22 м висок, който са го нарекли, че събира небето и земята, както и в една пещера от застинала лава, която е с 8 км проход, но само една част е отворена за туристи. Там са известните жени гмуркачки, които събират бисери, хенио се казват, влизат до 15 м дълбочина и успяват да издържат доста време – това е един от основните бизнеси. Друга атракция е „Секс в градината“ – скулптури на фигури в най-различни секс пози. Много разкрепостено население, младоженци там се женят от цял свят. Фришоповете в Корея са огромни и продават уникална козметика – водеща в света, със стволови клетки, кремове с пектиди, с охлюви, с пчелни продукти, да се чудиш кое да вземеш. Сигурно 2000 евро съм дала там, защото тук в Европа не можеш да ги намериш“.

Армагани

В Южен Китай сервирали на Поли Паскова един от типичните си специалитети – супа с костенурка. „Сякаш жива я бяха сварили, ококорила едни очи, че сърце не ми даде да я опитам. В Северен Китай кухнята по-прилича на нашата. Там ядохме патица по пекински, в чайна ходихме. Бяхме и на Олимпийския стадион. За втори път ходих и до Великата китайска стена, където българи са оставили много символи и знаци. Нашите хора са я правили и при големия потоп са тръгнали насам. Всеки човек, където отива, не е случайно, защото някога е бил там и трябва или нещо да вземе, или да остави на това енергийно място. Тези пътища са предначертани и знам, че българите занесохме много положителна енергия“, казва певицата. С цели 4 куфара армагани тя се е завърнала от Китай. „За децата взех най-много техника, която тук е много скъпа. Луксозни машинки за бръснене 4 броя с по три въртящи колелета, флашки, външна памет, много хубави тонколони – малки, но звучат като големи. Много подаръци за приятели. Обичам да правя хората щастливи, като се връщам от чужбина, и правя списък на кой какво трябва дам, защото е хубаво да доставяш радост. Средният ми син сега ми е обещал да ме заведе в Япония, той знае японски и вече е бил поне 10 пъти в 15 града. Вече е водил големия ми син и снахата, сега е мой ред“, добавя звездата. През ноември й предстои пътуване до Шанхай, а преди това ще ходи до Казахстан – има концерт през август в Алма Ата и покрай него ще разгледа прочутите каньони.

Празнува рожден ден на СПА

Тази година Поли Паскова е решила да отпразнува рождения си ден малко по-различно, като заведе децата на СПА във Велинград. „Това място ми е любимо, там има най-много извори в Родопите и ще останем на почивка за няколко дни. Това ще е моята почерпка за тях, нещо по-различно. „Благодаря ви, приятели, за прекрасните пожелания! Нека и аз да си пожелая нещо! На този светъл ден рожден си пожелавам щастието да бъде в мен! Радостно сърцето ми да пее! И усмивка на лицето ми да грее! Здрава, весела, засмяна и от слънчеви лъчи огряна, любов сърце да ми огрява! И винаги добра да си остана! И за всички нас, приятели добри, да дойдат по-щастливи дни, мир и радост по Земята! Да ни радват и децата! Ангел светъл от небето да ни води там, където мъдро по пътя да вървим и душата своя да спасим“, казва за личния си празник звездата. На 29 юни пък със съпруга си Павлин ще празнуват заедно общия си имен ден на Св. св. Петър и Павел след концерта й за празника на Павликени в летния театър. „Очаквах, че с напредване на годините ще имам по-спокоен живот, а той става все по-динамичен. Затова съм си поставила задача да освободя пространство около себе си и да се поставя малко по-напред в класацията, че няма да продължа дълго с това темпо. За да бъда полезна на другите, трябва да се погрижа и за себе си. Имам чувството, че времето се разтяга, за да свърша всичко“, добавя Паскова.

Събра се с баскетболни легенди

Наскоро Поли Паскова се събра с колежките си, с които някога играеха баскетбол. „Те често се събират, а сега ме поканиха и мен на обяд. С някои съм се чувала по телефона, някои разговори са продължавали по 4 часа. Така бързо мина времето, откакто не играем. Всеки е поел по пътя си и се е реализирал. Всички ние сме толкова организирани и дисциплинирани от спорта. Поли Цекова каза, че става в 6 ч. сутринта, за да ходи на фитнес, после следват задачите й, всичко по час. При мен е същата динамика. Ние се справяме, защото сме се научили да бъдем отборни играчи, а не егоисти. Сега преоткривам някои от колежките си, тъй като тогава сме били почти деца. Вече сме минали през много неща и се радвам, че животът пак ни събра. Сашка Александрова 20 г. живееше в Италия и два пъти ме кани на гости във Венеция. Като имах концерт в Лион, ме посрещна баскетболната гилдия. Спортът се поддържаме навсякъде. Няма да забраня един случай, като бях на турне в Америка. В Сиатъл при мен дойде един баскетболист от Левски. Купонясвахме, а после снимката ни излезе във вестник. Майка му ми се обади и каза, че е мислела, че е умрял, тъй като от 9 г. не й се е обаждал, та ми искаше контактите му. В Лос Анджелис три колежки ме посрещнаха, в Чикаго пък дойдоха братята фехтовачи Етрополски“, сподели още певицата.