0

П оздрав от потомци на българи трогна екипажа на военния ни научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и част от антарктическата ни експедиция начело с проф. Христо Пимпирев в аржентинския град Комодоро Ривадавия.

Изпълнение на родопски песни в съпровод на тъпан и гайда зарадваха моряци и учени по време на официалната церемония по посрещането на родната делегация. Домакините изпълниха на четири гласа българския химн, с което допълнително впечатлиха полярниците.

Адаши

„Много се радваме и на кораба, и на гостите, които ни води. Ние сме адаши, защото и нашето дружество е кръстено на светите братя, цялата група. За довечера (б.а. - снощи) сме подготвили и други изненади“, заяви пред „Телеграф“ от Аржентина Ценка Генова, която е председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия. Тя и председателят на Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес, която представя и учредената през 2022 г. Федерация на българските дружества в Аржентина - Ружка Николова, посрещнаха проф. Пимпирев веднага след като корабът акостира в 21:30 часа местно време на 15 февруари. На пристанището местен пилот помогна в навигацията на нашия екипаж.

Завръщане

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ се връща от българската антарктическа база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън в Антарктида. На борда му като част от 32-рата българска експедиция до Ледения континент освен Христо Пимпирев са и посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов, ректорът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) – Варна, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, учени от експедицията и изследователи от Испанското географско дружество.

Срещи

Българската делегация се срещна с кмета на Комодоро Ривадавия Отар Мачарасвили и председателя на общинския съвет Максимилиано Сампаоли, както и със заместник-губернатора на провинцията Густаво Мена. След това родните учени гостуваха на основания през 1970 г. Национален университет на Патагония „Сан Хуан Боско” с учени от българската антарктическа експедиция. Българската общност и техните приятели аржентинци имаха възможност да разгледат нашия кораб, който обяви ден на отворени врати. На 18 февруари българският кораб ще отплава от Комодоро Ривадавия за друго аржентинско пристанище – Мар дел Плата, и след това ще спре в бразилското пристанище Рио Гранде, преди да прекоси Атлантическия океан на път за Варна, където се очаква да се завърне в началото на април.

Ценка Генова (в средата) и Ружка Николова заедно с адмирал Медникаров

 Ценка Генова (в средата) и Ружка Николова заедно с адмирал Медникаров
БТА