0

Н оминираният за „Оскар“ северномакедонски оператор Фейми Даут за филма „Медена земя“ ще снима известния ни изследовател проф. Христо Пимпирев в новия му филм, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Лентата се нарича „Ноосфера - Утопия след края на света“ и бе представен от екипа - сценарист и режисьор е Биляна Кирилова, а продуценти са Елени Декидис и Юлияна Чолакова.

Проблеми

„Ще тръгнем в края на януари за 33-тата българска експедиция на Антарктида, самите снимки ще бъдат през февруари за 10 дни. Ограничено време имаме, то никога не стига, дори и 20 дни да са. Заедно с мен ще дойде екип от 4 души - за пръв път толкова голям екип за документален филм ще пътува. Ще бъде професионално направен и планираме да участваме с него в различни фестивали по света, включително и за наградите „Оскар“, към това се стремим“, каза пред „Телеграф“ проф. Пимпирев. Лентата ще е дълга час и половина и ще покаже по нов начин значението на Антарктида.

„Целта е да разчупи клишетата на обикновените документални филми, които се правят за Антарктида, затова ще има репортажен характер - описва се тръгването, работата, живота там и завръщането. Ще има и философски привкус - вътре са застъпени проблемите, които има човечеството от глобалните промени на климата, как засягат ноосферата, обвивките на земята, които обхващат човека и разумната му дейност“, добави директорът на Българския антарктически институт.

Пингвини

Проф. Пимпирев коментира, че Антарктида трябва да бъде показана и чрез хората на изкуството, защото те имат друго светоусещане към този континент. ''Неслучайно там заведохме Теодосий Спасов – да свири на пингвините, да прави композиции, защото той има друго светоусещане, различно от това на учените'', обясни полярникът. Проектът е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Днес в зала „Яйцето“ в СУ „Св. Климент Охридски“ пък ще се състои научен семинар „България и Испания в Антарктида“. „Целта е да се разясни какво правят нашите учени и защо изследванията в тази област са от жизненоважно значение за по-доброто управление на екологичните предизвикателства, пред които е изправена нашата планета“, обясни Пимпирев. Гости в семинара са д-р Хавиер Качо, учен и писател, изпълнителният секретар на Испанския полярен комитет проф. Антонио Кесада, Анхел Охеда – ръководител логистика за испанската програма и член на звеното за морски технологии на Съвета за научни изследвания.

Екипът на филма

 Екипът на филма
БТА