0

Р ядък екземпляр от първото издание на "Хари Потър" беше продаден за над 57 хиляди щатски долара на аукцион в Единбург.

Изданието е едно от първите 500, издадени през 1997 г. То се отличава с правописна грешка в думата "философски" на корицата, а "една пръчка" се повтаря два пъти в списъка с оборудването на страница 53. 

СЛЕД ЗАПЛАХИТЕ ЗА УБИЙСТВО: Осъдиха тайнствения мъж, искал да ликвидира с чук авторката на "Хари Потър"! (СНИМКИ)

Предишният собственик на книгата я е купил от книжарница на улица "Кенсингтън" в Лондон. 

Първите бройки от изданието са изключително малко заради съмнения, че книгата ще се продава успешно. Впоследствие романите за Хари Потър, които са седем на брой и са адаптирани за голям екран, стават любими на целия свят. 

СЛЕД 26 ГОДИНИ В ПРАХ: Шитнаха Хари Потър за 55 хилядарки (СНИМКА)

На аукциона са продадени още първо издание от 1998 г. на "Хари Потър и Стаята на тайните“ - за 7560 британски лири, и издание от 1997 г. на "Хари Потър и Философският камък", който съдържа послание, написано от Роулинг до предишния собственик.

Други предмети с висока стойност, включени в търга, са били издание на Casino Royale - първият роман от шпионската поредица за Джеймс Бонд, с бележка от автора Иън Флеминг. Книгата е адресирана до Айън Смийтън Мънро, редактор на Флеминг във вестник "Кимсли". Посланието от Флеминг гласи: "На А. С. М., нощен страж, който освободи автора за написването на този опус, Иън Флеминг, 1953 г." Мънро е бил редактор на нощната смяна във вестника. Книгата е получила оценка между 30 000 и 50 000 британски лири и е била продадена за 38 951 британски лири.

ТЪЖНА ВЕСТ: Отиде си Дъмбълдор - директорът на училището за магия Хогуортс от филмите за Хари Потър (СНИМКИ)

Първото издание на "Когато бяхме млади" от 1924 г. от А. А. Милн е продадено за 15 120 британски лири на същия аукцион.