0

Н аградите "Оскар" за 2023 г. ще бъдат излъчени на живо за зрителите по целия свят на 12 март, а Джими Кимъл се завръща за трети път като водещ. Организаторите на "Оскарите" вероятно се надяват, че участието на Кимъл в предстоящата церемония в лосанджелиския "Долби тиатър" ще бъде по-малко противоречиво от това на миналогодишния водещ Крис Рок, който беше ударен от Уил Смит, предава "The Week".

След като Рок се пошегува със съпругата на Смит, това стана повод за новинарски заглавия в цял свят. Но сега голямата тема на разговор е кой ще отнесе известните статуетки след три месеца?

Най-добър филм

"Семейство Фейбълман“ грабна наградата на публиката на тазгодишния филмов фестивал в Торонто, което "моментално го изстреля на върха в надпреварата за Оскарите", пише кинокритикът Карин Джеймс за Би Би Си. "Измислената версия" на детството и юношеството на Стивън Спилбърг е "сред най-истинските и емоционално честни филми".

Бенджамин Лий, редактор по изкуствата на източното крайбрежие в "Guardian US", се съгласи, че полуавтобиографичният филм е "най-близкият до фаворит в момента", докато теориите за "потенциалните победители и губещи започват да се оформят".

Не всички вярват, че наградата ще отиде при Спилбърг, който не е печелил най-добър филм от "Списъкът на Шиндлер" през 1993 г.

Джордан Руими от "Светът на макарата" уверено настоява, че абсурдната комедийна драма „Всичко навсякъде и наведнъж“ "ще получи номинация за най-добър филм". Руими "никога не е виждал толкова много актьори/режисьори, които да се възхищават на един филм" - Това е първото, което със сигурност гарантира, че "Той ще присъства на Оскарите", твърди той.

Експертът в областта на шоубизнеса Рей Ричмънд посочи друг потенциален победител. Ако феминистката приказка "Жените Говорят" на продуцента Франсис Макдорманд "вземе статуетката за най-добър филм", заяви Ричмънд в предаването "Gold Derby", тя ще стане едва втората жена, спечелила поне две награди "Оскар" в категорията. И "това би означавало, че колежката ѝ Деде Гарднър, продуцент на "Жените Говорят", е спечелила третата си награда", добави той.

Най-добър актьор

Надпреварата за най-добър актьор "се оформя като година, пълна с възможни номинации за Оскар за първи път", заяви "IndieWire".

Според сайта Колин Фарел "води в групата" за участието си в "Баншите от Инишерин“, комедия на Мартин Макдона. Но Фарел е "само на няколко крачки пред" Брендън Фрейзър, който получи голямо признание за ролята си в 'Кит" - историята на учител по английски език, който се опитва да възстанови връзката с отчуждената си дъщеря тийнейджърка. "Това е Фрейзър срещу Фарел", съгласи се кореспондентът на "Entertainment Weekly" за наградите Дейв Каргер. Въпреки това Уил Смит е "външен претендент" за ролята си на поробен мъж, борещ се за свободата си във филма "Еманципация", допълва Каргер.

Сред другите спрягани потенциални претенденти са Остин Бътлър (Елвис), Хю Джакман (Синът) и Бил Найги (Living).

Най-добра актриса

Тазгодишната категория за най-добра актриса се смята за една от най-силните от известно време насам. Изпълненията на Кейт Бланшет в "ТАР" и Мишел Йео в „Всичко навсякъде и наведнъж“ не могат да бъдат по-различни едно от друго", споделя "Los Angeles Times". Но майсторството и на двете ги оставя "с равен брой гласове" на върха на списъка, за да претендират за наградата.

Според Клейтън Дейвис от "Variety" Даниел Дедуайър също участва в надпреварата - за изпълнението си в "До", както и Мишел Уилямс за "Семейство Фейбълман" и Марго Роби за "Вавилон".

Най-добра актриса в поддържаща роля

Надпреварата за "Оскар" в категорията "Най-добра поддържаща женска роля" изглежда отворена след неотдавнашното отхвърляне на звездите от "Жените говорят" Клеър Фой и Джеси Бъкли в номинациите за "Златен глобус" в тази категория.

Решението на Кери Мълиган "да се насочи към поддържащата роля" за "Тя каза" осигурява допълнително "разтърсване", казва Каргар, докато "нарастващият шум" за "Всичко и навсякъде наведнъж" "изстрелва Джейми Лий Къртис в челната петица". Сред другите претенденти да вземат приза са Кери Кондън за "Баншите на Инишерин", следвана от Джанел Монае за " Glass Onion": A Knives Out Mystery и Нина Хос (TÁR).

Най-добър актьор в поддържаща роля

Трой Коцур влезе в историята като първия глух актьор, спечелил награда за най-добра поддържаща мъжка роля на Оскарите през 2022 г., за филма "CODA".

"Los Angeles Times" прогнозира, че този път приза ще отиде при Брендън Глийсън за "Баншите от Инишерин“, "който лесно може да получи няколко актьорски номинации", допълва вестникът. Ке Хюй Куан е "твърдо на второ място" за "многостранното си, симпатично изпълнение" като съпруг на героинята на Йео в „Всичко навсякъде и наведнъж“.

"IndieWire" посочи още един ("скрит") претендент за наградата: Брайън Тайри Хенри, който е "отличникът" в "Пътека". Другите топ съвети на сайта включват Пол Дано и Джъд Хърш за поддържащите им роли във "Семейство Фейбълман".