0

Р ежисьорът Диана Добрева ще бъде отличена с френския орден „Рицар на изкуствата и литературата“. Високо международно признание идва за приноса й към театралното изкуство.

Церемония 

Орденът „Рицар на изкуствата и литературата“ е френско почетно отличие, с което се награждават творци за изключителни постижения в областта на изкуството или литературата и за влиянието им във Франция и по света.  Съветът на Ордена на изкуствата и литературата включва дванадесет членове от Министерството на културата на Франция, Националния архив за литература, музеите на Франция, член на Ордена на Почетния легион и дванадесет представителни личности от артистичните и литературни среди, определени от министъра на културата на Франция, Рашида Дати. Орденът ще бъде връчен по време на официална церемония, лично от френския посланик в България, Жоел Мейер. 

Успех 

Диана Добрева е български театрален режисьор и актриса. 

Дебютът й в режисурата е спектакълът й „Медея“, за който получава награда „Аскеер“ за режисьорски дебют и номинация за награда „Икар“. През 2009 г. авторският й спектакъл „Казанова“ участва на престижния театрален фестивал в Авиньон, Франция. 

На същия фестивал през 2011 година спектакълът „Медея“получава престижната награда на критиката и пресата Coup de Coeur за най-добро представление в конкуренция с 1600 спектакли от цял свят. От 2017 година е режисьор на Народен театър „Иван Вазов“, продължава дългогодишната си работа и с Драматичен театър - Пловдив.