0

Д обре известен факт е, че Краля на рокендрола обичаше блясъка. През живота си Елвис Пресли натрупва огромно количество скъпи предмети, част от които сега отиват на търг.

Всъщност ще бъде продадена колекция от бижута, китара и любимият му “Харли Дейвидсън“, както и частният му самолет, които легендарният Елвис Пресли е подарил на мениджъра си - полковник Том Паркър. Озаглавена „Колекция от изгубени бижута на Елвис Пресли и полковник Том Паркър“, тя включва общо 193 ценни вещи - от златни пръстени, инкрустирани със скъпоценни камъни, копчета за ръкавели, часовници и верижки, медальони и гривни до часовници и верижки.

Автентичният произход на повечето бижута е потвърден от бившата съпруга на легендата - Присила Пресли. Тя е и дизайнер на част от ценните вещи.

Спомени

“Навяват ми спомени, разбира се”, казва Присила пред Ройтерс. Добавя, че се е решила да събере колекцията, защото й е омръзнало да вижда как се продават скъпоценности, за които се твърди, че са на Елвис, а всъщност са фалшификати.

Експерти и историци, занимаващи се с Елвис Пресли, отдавна се опитват да съберат колекцията от бижута, които певецът е подарил на своя мениджър полковник Том Паркър през всичките им години на съвместна работа. По думи на Присила съпругът й постоянно е купувал бижута за Паркър.

„Има толкова много предмети, които изобщо не са автентични, и това ме тревожи“, каза тя. „Искам да знам със сигурност, че това ще отиде при някого, който ще се грижи за него, ще го обича.“

Търгът е планиран за 27 август.

Събирането

И колекционери, и фенове са прекарали десетилетия в търсене на предметите, които се смятаха за изгубени. Благодарение на Брижит Крус, основателка и главен изпълнителен директор на GWS Auctions, която откри предметите и сглоби пъзела, те вече могат да бъдат видени заедно за първи път, посочва Ройтерс. Присила е работила с Крус върху събирането на колекцията, въпреки че самата тя не притежава никакви произведения.

В колекцията е включен и масивен 14-каратов златен пръстен  (минимална оферта $500 000), който е лично притежаван и проектиран от Краля. Той включва буквите „TCB“ (Taking Care of Business), инкрустирани с диаманти, заедно с голям камък в центъра.

TCB означава „грижа за бизнеса“, което беше любим израз на Пресли. Това беше първият от многото TCB пръстени, които звездата направи с вече известния мотив.

В търга е включена и китарата, на която Пресли свири по време на прочутото му телевизионно завръщане през  1968 г.