0

П рословутата нощ на модата, известна като Met Gala, стана повод да излезе на бял свят една друга Gala, звезда на която бе не някой друг, а самата принцеса Даяна.

Мет Гала 2024: Провали и успехи - най-не сполучливите и най-красивите тоалети (СНИМКИ)

Принцесата, в нарушение на всякакви придворни етикети, се появи в тъмносиня сатенена рокля тип "нощница" и то без сутиен.

 Даяна щурмува Met Gala в Ню Йорк с "нощницата" на Dior и доказа на света, че най-накрая е свободна от Чарлз. 

Балът

Музеят "Метрополитън" в Ню Йорк и онази далечна вечер, в първия понеделник на май, било най-грандиозното набиране на средства за мода в света.

Фотографи се подреждали на червения килим, за да заснемат холивудски звезди, модни икони и известни дизайнери, докато посещават Met Gala или Met Ball, както е известно разговорно, в екстравагантни тоалети.

Гала е акцентът в социалния календар на Ню Йорк, често описван като „най-голямата вечер на модата“. 

Преди почти три десетилетия, току-що разведената "принцеса на народа", както я наричаха,  предизвиква абсолютна сензация. 

Джон Галиано, дизайнерът на Dior, свидетелства, че Даяна умишлено е премахнала вътрешното бюстие от роклята. „Това беше отражение на това как се чувстваше вече“, казва той -„Освободна“.

 Синята рокля струвала £10 000. Имала черна дантелена гарнитура по бюста и е носена с наметка кадифена пелерина.

Сензацията Даяна

На 9 декември 1996 г., четири месеца след подписването на документите за развод и само осем месеца преди смъртта си, Даяна присъства на галата, която открива изложбата на Christian Dior в музея.

Тя била поканена на събитието от Бернар Арно, ръководител на Dior, и долита за събитието със сензацията в самолетостроенето - свръхзвуковия пътнически самолет Concorde.

Даяна е заснета да пристига с близката си приятелка Лиз Тилберис, британски главен редактор на Harper's Bazaar и председател на бала.

Роклята на принцесата била "моден удар", тъй като Даяна е първият човек, който носел рокля от новия дизайнер на Dior,  Джон Галиано, от дългоочакваното му първо шоу за висша мода.

Тя го комбинира със сапфирената си чанта от тройна нишка перли и чантата си Lady Dior, първоначално наречена „Chouchou“ и преименувана в нейна чест.

Но роклята предизвиква смесени чувства. Модният редактор Хилари Александър я описа като „най-важната рокля, откакто Лиз Хърли носеше своята Versace с безопасни игли“.

„Цялата идея да се носи фуста на обществени места е нова“, пише тя в Daily Telegraph, като добавя: „Виждали сме актриси и звезди да носят бельо като връхна дреха, но една принцеса да го направи на официален повод, е друг въпрос. Това е по-скоро много чувствена, отколкото прекалено секси рокля, и е на милиони мили от по-официалните тоалети, които тя обикновено избира".

Модният критик Бренда Полан обаче не била фен на роклята: „Не беше толкова висша мода, колкото О! Couture“, написа тя в Daily Mail.

„Проблемът и няма деликатен начин да се каже това е, че изглеждаше, че тя случайно е излязла по нощница, което означава, разбира се, че не е носила сутиен", продължила с критиката си Бренда.

Въпреки това в интервю от 2018 г. Галиано разкри, че Даяна е тази, която е избрала да бъде провокативна, премахвайки вътрешното бюстие. „Това беше отражение на това как се чувстваше вече“, каза той пред списание Wall Street Journalп-„Освободна“.

Сред гостите на партито на годината в Ню Йорк били британският редактор на американския Vogue Анна Уинтур, дизайнерите Калвин Клайн и Кристиан Лакроа, моделите Линда Еванджелиста, Кристи Търлингтън и Иман и фотографът Патрик Демаршелие.

Три хиляди гости дали по £150 за билет за галата, докато други 900 платили по £650 за тържествената вечеря, надявайки се да зърнат принцесата.

След като отпила шампанско и разговаряла с дизайнерите Вера Уанг, Оскар де ла Рента, Калвин Клайн и Бил Блас, Даяна седнла между Тилберис и Галиано, вечеряйки лаврак, телешко и тарт татен.

Като истинска принцеса, тя се измъкнала от купона преди полунощ и се върнала в луксозната лимузина обратно в луксозния хотел Carlyle, когато танците трябвало да започнат, пропускайки фурора на дансинга, когато гостите чупели чаши и разливали шампанско.

Още снимки от Gala -та с Даяна може да видите ТУК.

Краят на приказката

Събитието се оказва лебедова песен и за Даяна, и за приятелката ѝ Лиз: принцесата загина в автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. на 36-годишна възраст, докато Тилберис почина от рак на яйчниците две години по-късно на 51-годишна възраст.