0

Ф еновете на Тейлър Суифт издигнаха песента ѝ "Shake It Off" на следващото ниво, като предизвикаха земетресение по време на един от концертите ѝ в Лос Анджелис, показва ново проучване.

„Добре известно е, че концертите имат силата да предизвикат такива трусове, но не винаги е било ясно защо", обясни сеизмологът от Калтех Габриел Теп, която ръководи проучването, в скорошно интервю за The Los Angeles Times.

„Това беше едно нещо, което ни интересуваше - да видим дали наистина можем да разберем какво и как се причиняват“, добави тя.

ДО ДЪНО: Тейлър Суифт се пропила заради бившия!

Констатациите на Теп и нейния екип бяха разкрити в доклад по-рано този месец, озаглавен „Разтърсване в ритъма: Проучване на сеизмичните сигнали и реакцията на стадиона на концертите и музикалните фенове“.

В проучването било разкрито, че когато Суифт, изнесла концерта на стадион SoFi през август 2023 г. 70 000 фенове подскачали и танцували толкова много, че предизвикали сеизмични вълни и генерирали „отчетливи хармонични тремори“.

За да получат данните, изследователите поставили сензори за движение. След това информацията била събрана и анализирана чрез спектрограми и графики, проследяващи честотите на дължината на вълната.

Тейлър Суифт се оказа роднина с поетесата Емили Дикинсън

От всички песни, изпълнени от Суифт по време на нейното шоу, данните определят, че „Shake It Off“ е произвела най-голямата величина от 0,85, следвана от „Love Story“, която също има значителна амплитуда.

Шоуто в Лос Анджелис не беше първият път, когато носителят на Грами предизвика това, което стана известно като „бързо земетресение“. Нейните спирки през юли 2023 г. на Lumen Field в Сиатъл по подобен начин са довели до сеизмична активност, според CNN, създавайки „еквивалент на земетресение с магнитуд 2,3“.