0

И звестният египетски милиардер Мохамед Ал Файед е издъхнал на 94-годишна възраст само ден преди да бъде отбелязана 26-тата годишнина от фаталната катастрофа в парижкия тунел Алма, в която загина любимият му син Доди и принцеса Даяна.  

Бившият собственик на емблематичната британска верига от магазини “Harrods” почина в сряда след дълго боледуване. Мюсюлманското погребение на Мохамед Ал Файед се е състояло в петък в централната джамия в Риджънтс парк в Лондон, съобщи зетят на магната Ашфар Хайдер. 

„Нашият Господ да се смили над него, да му прости, и да отвори широко за него вратите на рая“, написа Хайдер в социалните мрежи. 

Траурната служба се провде, следвайки ислямските канони за погребване на мъртвите възможно най-скоро след смъртта им, в идеалния случай до 24 часа. 

Почина бащата на Доди ал Файед, който загина с принцеса Даяна (ВИДЕО)

След това тленните останки на Мохамед Ал Файед са положени в семейния мавзолея в градината на имението му от XVII век в Окстед, Съри до тези на сина му Доди. 

Мохамед Ал Файед беше 1493-ият най-богат човек според класацията на Forbes, като състоянието му възлиза на 2 милиарда долара. До смъртта си Ал Файед вярва, че синът му Доди и принцеса Даяна са станали жертва на заговор, заради който са били убити при пътния инцидент в Париж на 31 август 1997 година.

Десетилетия наред той твърди, че Даяна и Доди са жертва на отмъщение от страна на кралското семейство. Той е вярвал, че преди смъртта си синът му и принцесата са били на часове от обявяването на годежа си, а също така, че и Даяна е била бременна по това време. 

Роден в Александрия, Египет, Мохамед Ал Файед пристига в Лондон през 60-те години на миналия век, поемайки контрола над веригата от магазини “Harrods” през 1985 г., който през 2010 г. продава на кралското семейство на Катар за 1,5 милиарда британски лири през 2010 година. От 1979 г. Мохамед притежава петзвездния хотел “Ritz” в Париж. 

БИОГРАФЪТ АНДРЮ МОРТЪН: Принцеса Даяна не беше светица! Уилям и Хари гледат на майка си като на пътеводна светлина, но вървят в противоположни посоки, смята авторът на книгата, разтърсила кралския двор

Ал Файед подава първата си молба за британско гражданство през 1993 г. и през 1999 г., но беше обявен за негоден да притежава британски паспорт от тогавашния министър на вътрешните работи Джак Стро. Ал Файед обжалва решението, но молбата му отново бе отхвърлена. Интересен факт е, че искането му за британско гражданство през 1993 г. е отхвърлено от бившия министър на вътрешните работи Чарлз Уордъл, който през 2000 г. изненадващо става част от борда на директорите на “Harrods”.

През 2017 г. Мохамед е обвинен в сексуално насилие от страна на две жени, които твърдяха, че докато са били ученички, са станали обект на перверзиите му. Ал Файед е разпитан заради техните обвинения от лондонската полиция, след което става пълен отшелник и никога повече не е видян на публично място.