0

С лед като България си избра за Мис украинка, същото направиха и японците.

ГОЛЯМАТА КОРОНА: Украинката Елизабет стана "Мис България" (СНИМКИ+ВИДЕО)

За Мис Япония 2024 бе избрана 26-годишната Каролина Шиино от Нагоя, префектура Аичи. Тя е първият натурализиран японски гражданин, спечелил конкурса в Токио в понеделник. Украинско-японската миска се мести в Япония, когато била на пет години, след като майка й се омъжила повторно за японец, според Tokyo Weekender.

„Трябваше да се сблъскам с бариери, които често ми пречат да бъда приета като японка, така че съм изпълнена с благодарност, че бях призната на това състезание като японка“, каза Шиино в речта си на японски от сцената на „Мис Япония Конкурс Гран При“.

Този избор предизвика скандали в обществото и яростен дебат. В социалните мрежи хората се питат как човек без японски произход може да бъде наречен „Мис Япония“.

По същия начин реагираха преди тях и българите. Колкото "за" имаше, толкова бяха и "против" украинка да е "Мис България".

СКАНДАЛНО: Мрежата подпука украинката, спечелила "Мис Варна"

Мненията на японците също са на двата полюса.

„Много японци, включително хора, които познавам, не са доволни от избора на Мис Япония. Ако хората продължават да оценяват японството въз основа на корените и виждат само тези с чиста японска кръв като свои, вместо да възприемат мултикултурализма, Япония ще остане без японци“, каза Магдалена Осуми в X, бивш Туитър..

„Като неяпонец, живеещ в Япония, аз също смятам, че изборът на някой без етническа връзка с Япония е повече от абсурден“ , смята друг коментатор.

„Мисля, че японците естествено (ще) получат погрешно послание, когато човек, изглеждащ европеец, бъде наречен най-красивият японец“, категоричен е трети.

Ай Вада, организаторът на конкурса, каза след обявяването на името й, че това "даде възможност да преосмислим какво е японската красота".