0

П очина Джеф Кейпс - легендарен спортист и силен човек, двукратен носител на титлата "Най-силният човек в света", един от най-добрите гюлетласкачи на своето време.

Информацията за смъртта на спортиста беше разпространена от семейството му. В официално изявление близките му подчертаха изключителните му постижения и значението му за британския и световния спорт.

Спортният свят потъна в скръб, известни спортисти реагираха на смъртта на Кейпс. И така, носителят на титлата "Най-силният човек в света" през 2017 г. Еди Хол написа в своя Instagram, че Джеф има "не само голямо тяло, но и огромна душа".

„Той проправи пътя за спортисти като мен, показвайки, че британската сила и решителност могат да завладеят света. Джеф вдъхнови много от нас, докато растяхме и беше човек, чиито невероятни постижения и характер оставиха дълбока следа в нашата общност на силните мъже. Неговото наследство ще живее ще вдъхнови едно поколение силни мъже и спортисти по целия свят."

Кейпс два пъти печели титлата "Най-силен човек в света" през 1983 и 1985 г. - съответно в Крайстчърч (Нова Зеландия) и Кашкайш (Португалия). Той също така печели шест пъти титлата "Най-силен мъж на Великобритания" и е три пъти европейски шампион.

Неговите лични рекорди:

Клекове – 380 кг
Лежанка - 300 кг
Мъртва тяга - 400 кг (пауърлифтинг) и 454,5 кг (стронгмен)
Преди да стане най-силният човек, Кейпс се е занимавал с лека атлетика. Той бил британски шампион по тласкане на гюле и представляваше страната си три пъти на Олимпийските игри през 1972, 1976 и 1980 г. (най-добрият му резултат беше едва пето място).

След като завърши изявите си, Кейпс стана треньор и помогна на много начинаещи спортисти.

Благодарение на физическите си данни (той беше висок 197 см и тежеше 170 кг!) и популярността, Кейпс се появи по телевизията. По-специално, през 1977 г. той участва в британската версия на суперпопулярното шоу "Superstars", което беше гледано от милиони зрители по целия свят. В проекта спортисти от различни дисциплини се състезаваха в модифицирана версия на десетобоя. Тогава Кейпс зае второ място.

Последните години от живота си Кейпс живее в село Стоук-Рочфорд, графство Линкълншир. Там става баща и дядо.

Легендарният мъж беше уважаван човек в своята общност дълги години след международния си успех и също имаше страст към отглеждането на вълнисти папагали.

*Източник: Vesti