0

П евицата Рут Колева отново в центъра на вниманието заради предизвикателна фотосесия, качена върху мраморен саркофаг, в който са телата на загиналите в Априлското въстание. Костницата е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен "Паметник на трите поколения". Вълна от недоволство заля певицата, което я накара да изтрие фотосесията от социалните си мрежи.

Община Перущица сигнализира прокуратурата. Кметът на града Мария Вълканова заяви, че това поведение е обидно за потомците на загиналите. 

По този повод Рут се извини за направената фотосесия с пост във Фейсбук. По думите й не са имали намерение да накърнят паметта на българските герои. "Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет", казва певицата.

Освен това Рут Колева заяви, че не е знаела какъв е точно този паметник, защото никъде нямало информация за него, а  спрямо написаното в интернет в този паметник и саркофаг няма останки на покойници. Тя отбелязва още Паметникът е в шокиращо състояние и никой нямало да забележи, ако не бяха направени въпросните снимки. 

Певицата завърши своите слова с намерението да помогне, за подобряването на състоянието на паметника като направи дарение на Община Перущица веднага след като се върне. 

Поведението на въпросната певица е абсурдно, недопустимо и грозно, заяви на свой ред днес кметът на Перущица Мария Вълканова по повод фотосесията на Рут Колева.

Вълканова подчерта, че за това никой от града не е бил уведомен и никой не е бил питан. Тя добави, че с действията си Колева е посегнала на паметта на хилядите парущинци, загинали за свободата на България, което е обида както за цялото население на града, така и за нацията ни. За това Вълканова е подала сигнал до прокуратурата в Пловдив.

Още по-нагло и грозно е поведението на певицата с днешните й изказвания, че паметникът е в разруха, коментира Вълканова и добави, че най-малко е очаквала от Рут Колева да тръгне в тази посока.  Паметникът е част от рекламната брошура за Перущица, има клип за него на официалната страница на Общината и във всички рекламни материали, добави тя. Той е много посещавано място, а от него се разкрива прекрасна панорамна гледка, каза още кметът на Перущица, цитирана от БТА.

Мария Вълканова не отрече, че паметникът има нужда от обновяване, за което, по думите й вече има съгласие на наследниците на авторите. Почистваме го периодично, в което участват и граждани, опитваме се да поддържаме и пътя дотам, добави кметът. Финансовите разчети от преди година показват, че за ремонта, заедно с пътя, който е с дължина 1300 метра и стълбите, са необходими 2,5 милиона лева, които Общината не може да осигури, допълни още Вълканова.