0

С ветовноизвестното ни сопрано Соня Йончева ще събере елита на музикалната сцена и ще доведе куп световни звезди в София за специален сезон, наречен „Съкровени гласове“. Това ще се случи в рамките на 8 месеца - от октомври 2023 г. до месец май 2024 г., нейната продуцентска компания SY11 ще представя у нас някои от най-актуалните имена на световната оперна сцена с рецитали и тематични програми, включващи значими композитори и произведения.

Сезон

В първия сезон „Съкровени гласове“ са включени 7 рецитала. Откриващата гала на 27 октомври в зала „България“ ще е посветена на тангото. Световноизвестният уругвайски баритон Ервин Шрот ще пристигне за първи път в София по покана на Йончева, за да представи една от най-популярните си програми, с която обикаля света. Тя е вдъхновена от тангото, което се ражда в Уругвай, преди да бъде пренесено в Аржентина. Шрот се смята за един от най-добрите интерпретатори на танго днес в света.

В афиша на сезон „Съкровени гласове“ са включени още италианската звезда Фреди де Томазо с рецитала „Под звездите на Наполи“ през ноември,  Якуб Орлински  с рецитала с пиано „Прощаване“, Фатма Саид и „Египетско слънце“ през март, Елза Драйзиг и „Северно сияние“ през април и Клементин Марген с рецитала „Париж и нощта“ в края на май 2024 г.

Рецитал

Соня Йончева ще представи на 2 декември своя нашумял рецитал, носещ името на предишния й албум „Прераждане“ заедно с фестивален оркестър „Изкуството на барока“ с диригент Зефира Вълова. За първи път Йончева изпълни този рецитал при голям успех на фестивала в Залцбург преди няколко години.

„Този интересен рецитал изнесох по време на пандемията в Залцбург и видях хора да излизат от залата с насълзени очи. И знаете ли защо? Защото бях включила в програмата една българска народна песен – „Заблеяло ми агънце“. Те не разбираха текста, но очевидно бяха трогнати от самата мелодия и цялата красота на българския фолклор. И за мен всичко това беше много вълнуващо, казва Йончева.