0

П родуцентът Стоян Стоянов също ми се извини в съда, заяви пред „Телеграф“ режисьорът Станислав Дойнов. Той държи да уточни това, след като колегата му обяви преди дни, че делото между тях е приключило със споразумение в Районен съд – Нова Загора.

Дойнов се извини в съда на продуцент

Ето и цялата му позиция по темата:

Делото не е продължило 4 г., а само някакви 8 месеца, и то поради причини, че неизвестно защо е имало проблеми с призоваването ми, което е довело до отлагане за около два месеца от Районен съд Стара Загора и тъй като бащата на лицето Стоян Стоянов е прокурор в Районна прокуратура Стара Загора, всички съдии в Районен съд Стара Загора си направиха отвод по наше искане. Делото бе преразпределено за разглеждане от Районен съд Нова Загора. Което също отне около 3 месеца. Тук е уместно да кажа, че г-н Стоянов не веднъж е подавал жалби срещу мен в други населени места без резултат, но само в родния му град някак си се стигна до дело.
Като актьор и режисьор с немалък опит смело мога да кажа, че няма актьор, който да бъде “отказан” от предложение за роля по този начин, както се твърди в публикацията. Категорично заявявам, че никога не съм разубеждавал познати актьори да не участват във филми продуцирани от Стоян Стоянов. Които между впрочем не са и чак толкова много. Всеки уважаващ себе си актьор, особено ако е по-известен, при получаване на предложение за роля веднага проверява по свой начин, било то в интернет или от познати в гилдията - що за хора и професионалисти са продуцента и режисьора на проекта и как се работи с тях. В конкретния случай Интернет пространството е пълно с коментари, изказвания и репортажи. Включително такива, като на “Господари на ефира”, които ясно дават информация за методите на работа и некоректни търговски практики на г-н Стоян Стоянов.

По съществото на публикацията искам да поясня, че се касае за “Помирение” по смисъла на закона, а не за извинение - това “Помирение” се случи при настоятелно приканване от страна на съда към страните да намерят начин да се помирят, да се извинят един на друг и да си стиснат ръцете, което и сторихме и двамата с г-н Стоянов, тъй като според съда това дело е абсолютно неоправдана загуба на време и средства за страните, като съдия Йорданов цитира една древна римска сентенция от римското право, че “И най-лошото споразумение е по-добро от една присъда, независимо каква е тя“. Първоначално аз казах, че стоя зад думите си и не се притеснявам от изхода на делото, но по съвет на адвоката си, а и най-вече по собствена преценка, стигнах до извода, че наистина имам прекалено много работа и текущи задачи, за да губя време и средства, за да доказвам, че нямам сестра. Така, че предположенията в
статията на г-н Стоянов, че със сигурност съм щял да бъда признат за виновен са за едно бъдещо несигурно събитие. За яснота ще добавя, че обвиненията на г-н Стоянов към мен не бяха за клевета, а за това, че съм му приписал престъпление - измама по-точно. Всъщност и това не е вярно, защото в нашето право съществува понятието Гражданско-правна измама, която не се отъждествява с престъплението “Измама” по Наказателния кодекс. Въпросните мои постове в Социалните мрежи са свързани с дискусии в различни форуми на недоволни граждани, които се считат за пострадали от действията на г-н Стоянов и неговите партньори. Не съм твърдял, че г-н Стоянов е престъпник, а че използва некоректни търговски практики, от които много хора негови контрагенти са недоволни. Което е дало повод за завеждането на много граждански дела от тяхна страна срещу фирмите, с които имат договор, и където г-н Стоянов е в повечето случаи в качеството на консултант. В този смисъл са силно преувеличени и твърденията, че съм упражнявал системен онлайн тормоз спрямо г-н Стоянов. Както казах, нямам излишно време да се занимавам с личността на г-н Стоянов.

Тук е моментът да спомена, че при помирението в съдебно заседание едно от условията и договорка на това помирение беше да спрем и двамата да занимаваме публичното пространство с личностите си. Както виждам от тази публикация, г-н Стоянов не спази това условие. Доколкото разбрах, пиара, не, господин Стоянов е потърсил редакцията на вашия вестник да съобщи голямата “Новина”, а не обратното вестникът да е потърсил него. В този смисъл считам че и аз, ползвайки се, от правото си на отговор, не нарушавам тази уговорка.

По въпроса за пиесата „Секс, наркотици и хип хоп“, която в статията се твърди, че е създадена от двама рапъри – Зипо и Слаш, мога само с усмивка да кажа, че е преработен и осъвременен вариант на култовата пиеса “Секс, наркотици и рокендрол”. И че авторът на пиесата Ерик Богосян сериозно би се потресъл от внезапното авторство на двама рапъри. Истината за тази пиеса е, че когато започнахме проекта, Стоянов като продуцент към онзи момент трябваше да заплати авторските права и всички необходими разходи. Той не стори това и се наложи аз съм да продуцирам пиесата и да заплатят съответно авторските права, за да може бъде поставена и играна. Това лесно може да бъде установено, защото има документи за това. В края на статията се казва, че има официално съдебно решение. А такова няма и не може да има, защото при постигане на помирение и взаимното извинение, същото се вписва и подписва от двете
страни в протокола от съдебното заседание, след което съда с Определение одобрява постигнатото помирение и прекратява наказателното производство по делото и Определението не подлежи на обжалване. В този смисъл нямам краен съдебен акт, който да се произнася по вината на подсъдимия. Така че изводите за моята виновност или не, не могат да бъдат на никой друг освен на компетентния български съд.

Разбирам желанието на Стоянов и на неговия пиар да излъска доста потъмнелия имидж за моя сметка. И в заключение ще кажа, че кой какъв е преценява единствено публиката. И аз нямам повече време и желание да бъда замесван в интриги. Достатъчно известен съм и работата ми е достатъчно и подобаващо оценено. А като личност разполагам с безброй приятели и колеги, които ме уважават и държат на мен. И никога не са ме смятали за лъжец и клеветник. Така, че времето ще покаже. За кого се отнася поговорката за кучетата и кервана.

Оставам с уважение: Станислав Дойнов