0

К омпозиторът на естрадния шлагер „Тишина“, изпят последователно от Васил Найденов и Роси Кирилова - Димитър Ковачев, има шанс за най-престижната музикална награда „Грами“. Изпълнение от неговия нов албум е допуснато до съревнованието в предварителния кръг на номинациите. 

Гордост

От 1990 г. маестрото живее в Америка и вече е създал 10 албума, последният от които е излязъл тази година и се нарича Classical Impressions. В него той е направил съвременни аранжименти на две пиеси на Дебюси и на Бетовен. Едно от парчетата - Clair De Lune или "Лунна светлина", е привлякло вниманието на капацитетите от журито и е предложено в категорията за най-добър аранжимент, инструментал или акапела.

Навлизането на територията на "Грами" наградите е важно постижение, казва Ковачев. Това е момент, в който човек може да преглътне собствената си гордост, защото попадаш между 1000, а в някои категории и няколко хиляди души, които също искат да бъдат посочени, чути от света и номинирани, изтъква композиторът. "Така че самият факт и участието в първоначалния процес - under consideration, е хубаво постижение и документ, че ти до голяма степен владееш изкуството", смята творецът. Дали композицията ще попадне сред номинираните, ще стане ясно през ноември.

ИЗНЕНАДА: БГ песен с номинация за "Грами"! (ВИДЕО)

Бътерфлай

Преди да комбинира нотите, Димитър Ковачев е завършил за инженер и регистрирал рекорд по плуване на 200 метра бътерфлай. Още от 6-годишен хваща цигулката, а в дискографията му личат хитовете за Васил Найденов „Тишина“, „Мария“, „В неделя“, La mia donna, Росица Кирилова (“Бялата река“, „Семеен спор“, „Излишна гордост“, „Като човек на гара“), Маргарита Хранова (“Първо помисли, после се жени“, „Спомен“), Георги Христов (“Лора“), Тони Томова (“Нощните реклами“), дует „Шанс“ („Човекът с латерната“), Петя Буюклиева (“Семейство ли сме“), Ирина Флорин („Писмо от Трън“), както и сборната формация „За да остане в сърцето“ и „Отново в театъра“. В Щатите работи под псевдонима Димитри Кей, като се спира на това име, след като не намира начин да изпише „ъ“ с наличните там букви. Осъществява контакти със знакови имена, сред които Клайв Дейвис, и създава седмично радиошоу – Lite Lounge, което се излъчва по над 20 станции по целия свят и в стрийминг платформи.