0

Г рупата „Би Ти Ес“ внася в икономиката $3,6 млрд. на година

През последното десетилетие развлекателната индустрия по света се промени коренно, като, изненадващо или не, Южна Корея зае основно място в музиката и киното. В момента корейският поп или Кей-поп (K-pop) се оказва един от най-слушаните музикални жанрове в света, а звезди като Лиса и Джънгкук могат да се похвалят с над един милиард слушания в платформи като Спотифай (Spotify). Глобалният обхват на корейския поп не означава само стотици милиони долари печалба за Южна Корея, но и невиждан фанатичен култ към групи като „Би Ти Ес“ (BTS) и „Блекпинк“ (Blackpink). Новата мода не подмина и България, където хиляди младежи, а и по-възрастни хора, луднаха по звездите от Далечния изток. Но се оказва, че тъмни дяволски сили се крият зад пантеона на новите тийн богове и идоли.

Признание

Миналата седмица девойките от групата „Блекпинк“ бяха отличени с Ордена на британската империя, с което се наредиха до велики изпълнители като „Бийтълс“. Но за Лиса Манобан, Розе Парк, Джису Ким и Джени Ким това е само поредното отличие в тяхната невероятна 7-годишна кариера, осеяна с десетки хитове и разпродадени турнета. Момичешката група – машина за пари – доминира както на музикалния, така и на модния свят в момента.

Ала невероятният й успех е постигнат с цената на изключително тежки жертви. Наблюдатели разкриват, че корейската музикална индустрия е пример за невиждана бруталност. Групи като „Би Ти Ес“, „Блекпинк“, „Ню Джинс“ (New Jeans) и „Туайс“ (Twice) са обучавани в продължение на години да замазват очите на публиката с излъскания си имидж, невероятните си танци и зрелищни видеоклипове за милиони долари. Но малцина от феновете подозират, че зад съвършената фасада прозират опасни практики и престъпления.

Тайни

От години K-pop индустрията се бори с тежки обвинения за тормоз и експлоатация на изпълнителите. Децата, които влизат в машината още на невръстна възраст, са подлагани на изтощителни режими на обучение, жестоки диети и принудителни пластични операции. 25-годишната интернет звезда Еуодис (подвизаваща се в Ютюб) направи потресаващи разкрития, след като се измъкна от подобен концлагер за тийнзвезди. Тя описа как младежите, които мечтаят да станат знаменитости, биват затваряни и тренирани до пълно изтощение.

„В обикновен ден се събуждахме в 5 сутринта, за да тренираме допълнително танци, преди училището да започне в 8:00. Когато учебният ден свърши, се връщахме в компанията, за да ни обучават още в пеене и танци. Не сме приключвали с тренировките по-рано от 23 часа, а понякога и след полунощ. Много пъти е имало момичета, които са припадали по време на тренировка, но това се прикриваше“, разказва тя. 

Влогърката потвърждава и слуха, че корейските изпълнители, наричани в страната си „идоли“, са напълно лишени от личен живот: „Нямахме право да излизаме без разрешение, а за срещи изобщо не можеше да става и дума“. 

Обсебени

Думите на Еуодис за личния живот на изпълнителите засягат една от най-наболелите теми в корейската музикална индустрия, а именно, че връзките са най-голямото табу. Причината – феновете на този жанр са толкова обсебени от своите идоли, че смятат, че те им принадлежат и не бива да си имат гаджета. Продуцентите също следят зорко, защото в противен случай милионите, които печелят, ще секнат.

Фенове на Кей-попа вече има по цял свят.

 Фенове на Кей-попа вече има по цял свят.
nytimes.com

Всичко прилича на риалити играта „Биг Брадър“, но наистина само феновете могат да решават съдбата на любимците си. В материал по темата изданието „Инсайдър“ (Insider) пише: „Идолите, които нямат връзки, са по-предпочитани от публиката. Тези хора смятат, че те имат правото да решават дали някой певец може да има партньор или не“.

Красота

Друг голям проблем в Страната на утринната свежест са постоянните диети и глад. Момичета, които са били изгонени по време на тренировъчния период, разкриват, че една певица не може да тежи повече от 47 килограма, независимо от височината или възрастта си. По тази причина дамите биват подлагани на жестоки хранителни режими, за да поддържат теглото си. „Има дни, в които карахме само на вода. Имах чувството, че си отивам от този свят“, споделя едно от тормозените деца. Обикновено мераклиите за слава са малки на възраст с все още неукрепнала психика и понасят безропотно всичко.  

През последните години обаче корейската музикална индустрия се ориентира да внася бъдещи звезди от по-бедни райони, където както младежите, така и родителите им са готови на повече компромиси със здравето и съвестта си. Така много от т.нар. чуждестранни изпълнители дойдоха предимно от Тайланд. Най-популярната представителка – Лиса (от гърл бандата „Блекпинк“), беше избрана за най-красивата жена на света за 2021 г.

Певиците от Блекпинк получиха ордени от крал Чарлз III.

 Певиците от Блекпинк получиха ордени от крал Чарлз III.
gettyimages

Хиляди деца и в България носят нейни и на групата й тениски. Но това не пречи на корейците да наричат тайландката маймуна, а звукозаписната й компания да я подлага на избелване на кожата по метода на Майкъл Джексън, за да придобие типичната за корейския народ снежнобяла кожа.

Сексизъм

Мъжете в тази жестока развлекателна индустрия се радват на милиони момичета, които си късат блузите заради тях, но като забранения плод изпълнителите не могат да си имат половинка. Дамите също живеят в нещо като контролирано отшелничество, но при тях положението е доста по-тежко. Известен факт е, че животът им зад сцената е истински ад. През 2019 г. корейският поп преживя една от най-тежките си години, след като беше залят със скандали за наркотици, принудителна проституция, сексуални посегателства и, разбира се, самоубийства. 

Насилие

Преди 3-4 години избухна поредният скандал „Горящо слънце“. В него бяха замесени редица музиканти, полицаи и политици, като в основата беше певецът Сеунгри от групата „Бигбанг“ (Bigbang).

Звездата Сеунгри търка наровете, след като склонявал момичета да проституират.

 Звездата Сеунгри търка наровете, след като склонявал момичета да проституират.
Getty Images

Всичко започна с обвинения, че някои от най-големите звезди са се дрогирали и са изнасилвали наред жени. А скандалът бе кръстен „Горящо слънце“, по името на нощен клуб, в който се е случвало всичко. Персоналът на заведението е упоявал млади жени, за да могат ВИП членовете на клуба да се възползват от тях. Пред корейския съд един от въпросните ВИП-ове разкри как барманите и сервитьорите са го информирали, когато „жертвите“ му са подготвени, а от него се е искало просто да отиде в заведението. Въпреки че Сеунгри не беше обвинен в изнасилване, той се призна за виновен в склоняване към проституция, заради което получи три години затвор.

Агентът

Преди време корейската медия „Пен“ (Pann) интервюира анонимен агент на таланти, който обвини всички продуцентски компании, че специално набират млади момичета, за да направят от тях не певици, а проститутки. Източникът твърди следното: „Има момичета в тези тренировъчни центрове, които са включени в група за доставяне на удоволствие. Те са от типа стажантки, които се смятат за красиви, но не и за достойни да бъдат известни. Липсват им качества в някои области, за да дебютират напълно като изпълнителки. Така, след като не прескочат пресявката, те попадат в групите за удоволствия. Там ги използват за предоставяне на сексуални услуги, а след известно време ги гонят от компанията“. След това доста от тези момичета се самоубиват. 

Отчаяние

Всъщност малко развлекателни индустрии по света имат толкова много представители, които са отнели живота си. Това не е голяма изненада за Южна Корея, която е една от държавите с най-голям процент самоубийства в света. Според изследвания цели 95% от населението се оплакват, че живеят в огромен стрес.

Певец остави предсмъртно писмо

Лий Харк Джун, корейски журналист, нарича живота на местните звезди „механичен“ и „спартански“. „Те рядко имат шанс да развият нормален живот и социални отношения“. Вследствие на цялата обстановка много от звездите не издържат и посягат на живота си. Първият случай, разтърсил корейското общество, е от 2017 г., когато красавецът Ким Джон Хуин (от групата Shinee) отнема живота си само на 27-годишна възраст. Жертвата оставя предсмъртно писмо до сестра си, в което пише откровения като: „Аз съм разбит отвътре“ и „Мразя себе си“.

Друг трагичен случай е с певицата Съли, която се обеси. Оказа се, че 25-годишната звезда е била докарана до отчаяние заради тормоз в социалните мрежи. Съли многократно молила своята агенция SM Entertainment да предприеме строги мерки срещу злонамерените коментари и кибертормоза, но безрезултатно.

Певицата Съли не издържа и се обеси.

 Певицата Съли не издържа и се обеси.
Getty Images

След трагичния й край в Южна Корея е приет Законът Съли, който цели да се налагат по-строги наказания срещу злонамерените коментари и тормоза в интернет.

Казармата разпадна момчешка група

Мъжете в корейската поп индустрия се радват на милиони почитателки по цял свят. Парите, славата и наградите обаче не могат да спасят никого от дълга към родината. Заради военния конфликт между Южна и Северна Корея всички мъже до 30-годишна възраст подлежат на задължителна военна служба. Този проблем е толкова наболял в корейското общество, което е обсебено от своите поп звезди, че парламентът в Сеул се чуди как да промени статута на изпълнителите, за да ги отърве от казармата. 

Заради задължението към родината Южна Корея трябваше да каже временно сбогом на любимата си група BTS, като Джин, Джимин, Ви, РМ, Джей Хоуп, Шуга и Джънгкук ще се съберат отново най-рано през 2025 г. За корейците обаче култът към певците стои над дълга към родината.

Момчешката група Би Ти Ес е като златна кокошка.

 Момчешката група Би Ти Ес е като златна кокошка.
Getty Images

Икономисти изчисляват, че индустрията се е превърнала в гръбнака на южнокорейската икономика, като само въпросната момчешка група „Би Ти Ес“ внася в държавния бюджет над 3,6 млрд. долара. Именно по тази причина 59% от населението смята, че тя е привилегирована и трябва да бъде освободена от военна служба.

Извращенията идвали от културния код

За извращенията в музикалния бранш доста допринася и сексистката култура в Южна Корея. Въпреки че е доста напреднала по отношение на технологиите и свободата на словото, държавата си остава една от най-изостаналите що се отнася до равенството между половете и ролята на мъжа и жената в обществото. Адамовците продължават да доминират в професиите, докато от жените все още се очаква най-вече да бъдат домакини. Налице е присъщ мъжки шовинизъм, което означава, че на Евите не се дава много възможност да получат власт в дома или в службата. Певиците не се третират по-различно. Може да изглежда, че имат някакво подобие на свобода и самоуважение, но реалността е, че повечето дами трябва да преглътнат достойнството си и да направят неописуеми неща, за да реализират музикалната си кариера.