0

А мериканският актьор Уилям Болдуин пристига в България през октомври.

Известен и като един от четиримата братя Болдуин, на родна земя той ще бъде президент на журито на 9-ото издание на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“.

Среща

Уилям Болдуин е популярен актьор, сценарист и продуцент, участвал в десетки филмови продукции с различна жанрова характеристика. Феновете ще имат възможност да се срещнат на живо с него и да се снимат и запознаят единствено на 20 октомври в зала 1 на НДК, когато ще бъде обявен победителят за най-добър пълнометражен игрален филм по литературна творба. Партньори на Болдуин в тази нелека задача ще бъдат канадският кастинг режисьор и продуцент Бруно Розато, френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров, дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров, нашумялата испанска телевизионна и киноактриса Карла Нието и българската театрална и филмова звезда Иван Бърнев. Журито ще избира измежду единадесет силни конкурсни заглавия, повечето от които с премиери на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Торонто.

Премиера

Веднага след награждаването на 20 октомври ще се излъчи новият филм на Роман Полански – шеметната черна комедия „Дворецът“, с която ще отбележим 90-ата годишнина от рождението на прочутия режисьор. Както подобава на филм с такова заглавие, организаторите предвиждат българската му премиера да се състои именно в зала 1 на НДК. Прожекцията ще бъде единствена в рамките на фестивала и единствената потвърдена за България след световната премиера на филма във Венеция.