0

Д жулия Робъртс и Джордж Клуни се мразят, но общата цел да прецакат дъщеря си ги обединява в романтичната комедия „Билет до рая“, която от днес завладява кината у нас. Героите на Клуни и Робъртс някога са били съпрузи, взели се по любов от пръв поглед. После обаче са разбрали, че омразата ги обединява и решили да се разделят, запазвайки достатъчно най-лоши помисли помежду си. Сега правят всичко възможно, за да предпазят дъщеря си от брак по любов от пръв поглед.

Саботаж

Действието на „Билет за рая“ се развива на индонезийския остров Бали (макар снимките да са били в Куинсланд, Австралия). Дъщерята, която току-що е завършила право и се готви да бъде юрист, както се изразява адвокат гадняр, сега с устрем се впуска с приятелка в поредица от приятни изживявания на Бали. Така попада на местен красавец и флиртът с него прераства в непоколебимо желание двамата да се врекат във вечна вярност. Следват покани до мама и тате, които толкова не могат да се понясат, че са готови да предизвикат истинско цунами. Но двамата решават, че за нищо на света не трябва да позволят дъщерята да пристане на младежа. И понеже знаят, че разговорите с нея няма да дадат резултат, се правят, че я подкрепят, а в действителност правят саботаж на начинанието й. И докато трае дългата поредица от всякакви предсватбени приготовления и празненства, техният пъклен план проработва в друга посока. В един момент бившите имат всички шансове да разберат, че нищо не трае вечно, дори и омразата.

Хит

„Билет за рая“ е от типа летни хитове, с които си може или не, но ако сте решили да отидете на кино, то определено е от нещата, заради които си заслужава в напрегнато време да се стигне до киносалона. Джулия Робъртс и Джордж Клуни за пореден път са заедно в кинохит след „Бандата на Оушън“ (2001), „Самопризнанията на един опасен ум“ (2002), „Бандата на Оушън 2“ (2004) и „Пулсът на парите“ (2016). В комедийно отношение това е най-успешният им филм. Но той не е нищо повече от една романтична комедия. Точно през 1996 г., след успеха на „Един прекрасен ден“ Клуни се бе зарекъл никога повече да не снима романтични комедии и удържаше на тази си дума досега. Резултатът определено си заслужава, но едва ли ще бъде филм за много награди - което може би е хубаво, защото тук акцентът е върху кефа на зрителя, а не на шепа кинокритици.

Режисьорът Оул Паркър е от добрата английска школа. Най-известният му филм е Mamma Mia: Отново заедно. Дебютът му като режисьор обаче бе със скандална романтична история „В един миг“ с Пайпър Перабо, в която разказваше за сложен любовен четириъгълник, в който булката бе обект на желанията от приятелка на мъжа си. В „Билет за рая“ обаче залага на традиционните ценности и определено е избрал печелившата страна.