0

П евецът Борис Дали подкара кораба „Радецки“, видя екип на „Телеграф“. Той публикува кадър в личния си профил в Инстаграм, на който е хванал кормилото на кораба, който се намира в националния музей „Параход „Радецки“.

Разказ

„Не можах да го подкарам, за съжаление, защото в този момент не плава, а седи застопорен. От април до октомври обаче той осъществява пътувания при организирани групи. Много е интересно вътре“, разказва пред „Телеграф“ Борис Дали, който обаче останал леко разочарован, когато разбрал, че това не е оригиналният кораб, а реплика. „Качвам се и много се изкефих. Казвам: „Леле, ей тук е стоял Ботев“ и една дама ми каза, че за жалост това не е оригиналът. Той е бил издаден за скрап, а това е реплика, направена по разказ на човек от екипажа“, допълва Дали. Проверка на „Телеграф“ установи, че това е истина и през 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца.

История

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. С годините се е превърнал в национална светиня. В него съществува експозиция, в която могат да се видят ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода, и др.