0

Б рад Пит става голям карък, който носи смъртоносни последици за хората около себе си и всичко това в забавния екшън „Убийствен влак“, струващ $90 млн. по данни на американската преса.

Той е премиерен от днес по кината у нас и по света. Действието се развива из Япония, в основна част в легендарния влак стрела (шинкансен – нова главна линия, както му викат самите японци), който е сред рекордьорите по скорост в света и предлага по-добър лукс от самолетите. Но в случая към това е добавена и една смъртоносна игра, в която цената е животът, и то на големи професионалисти - наемни убийци.

Килъри

Петима килъри са събрани във въпросния влак стрела, в който е и героят на Пит. На него му дават кодовото име Калинка, с което трябва да изпълни тази мисия. Подсказва му го жената за свръзка - играна от Сандра Бълок. В ръцете му попада и един много ценен куфар, който обаче е желан от останалите килъри.

Скоро Калинка установява, че във влака наемните убийци са твърде много и че всички са събрани с някаква, макар и различна за всеки, мисия. А мисиите на всички са свързани по един или друг начин, което много усложнява ситуацията. Петимата или поне тези, които оцеляват от тях, нямат друг шанс, освен да се обединят и по някакъв начин да се опитат да излязат от скоростния влак, който е убиец за тях. Още повече че на последната гара ги чака суперголяма неприятност под формата на най-гадния злодей главорез на японската мафия и неговата банда.

Бълок и Лийч

Сандра Бълок играе свръзката на Калинка (Пит) в този забавен и зрелищен екшън. Първоначално Лейди Гага бе определена за ролята, но тя се отказа. Има различни спекулации по темата, но не и официална позиция, а причините, които се посочват, са предимно лични и подготовката й по време на снимките на нов проект.

Това е вторият филм, в който Брад Пит и Сандра Бълок играят заедно. Първият пак се появи тази година, само преди няколко седмици – „Изгубеният град“.

По-интересно е, че режисьор на филма е Дейвид Лийч. Той като режисьор се прочу с доста скоростни и ефектни екшъни - „Джон Уик“, „Атомна блондинка“, „Дедпул 2“, „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“. Но преди да ги снима, е един от най-търсените каскадьори в Холивуд. Точно като такъв се запознава и с Брад Пит, където работи като негов дубльор в кинохитовете „Боен клуб“ (1999), „Бандата на Оушън“ (2001), „Троя“ (2004) и „Мистър и мисис Смит“ (2005).

И този филм е пълен със специални ефекти, както и предишните, режисирани от Лийч. Официално бе оповестено, че Брад Пит много усърдно е тренирал за снимките и той си прави 95% от всичките си каскади в екшъна.

„Убийствен влак“ е вдъхновен от японския филм „Влакът стрела“ от 1975 г., но няма нищо общо с него. Просто писателят Котаро Исака гледал класиката и му хрумнала идеята да направи нещо още по-мащабно и катастрофично, случващо се във влака стрела. Така се появила книгата му, по която е правен и „Убийствен влак“.

Екшънът бе заснет изцяло по време на предишната ковид криза - от ноември 2020 г. до края на март 2021 г. Първоначално трябваше да бъде пуснат на 8 април тази година, след това заради войната в Украйна бе отложен, защото бе решено по кината да не се появява филм с „куршум“ в заглавието (на английски е „Влакът куршум“ - Bullet Train). После имаше две дати за миналия месец и от 5 август е официалната му премиера.

С пола, но не шотландска

Брад Пит и екипът на филма тръгнаха активно да популяризират „Убийствен влак“ и на премиерата в Берлин актьорът се появи с пола.

Тя обаче не бе шотландска, което самият той подчерта с усмивка. Преди време Пит прогнозира в свое интервю, че все по-често хетеросексуалните мъже ще носят поли и рокли, направени специално за тях. Ройтерс пък напомня, че вече за догодина доста дизайнери включват този смятан за типично дамски елемент от облеклото в новите си колекции.