0

М ного от българските звезди пострадаха от изкуствения интелект. С това се оплакаха попфолк певицата Деси Слава с фалшиво интервю, а Виктория Капитонова с голи снимки на фотошоп.

НЯМА ВРЪЩАНЕ: Microsoft слага клавиш за изкуствен интелект

НЕЦЕНЗУРИРАНО: Лъснаха голи снимки на Виктория Капитонова! (СНИМКИ)

Информация

Талантливата ни изпълнителка Деси Слава сподели в личния си профил в социалните мрежи, че от известно време се върти видеоклип на нея с рекламна цел, който всъщност не е истински. „Скъпи приятели, в интернет се разпространява мое интервю, създадено с изкуствен интелект, с цел реклама на продукти за отслабване. Получих много запитвания от вас дали тази реклама е достоверна. Отговорът е не. Актуална информация за мен може да намерите единствено от моите официални акаунти в Инстаграм и Фейсбук“, отсече певицата. Тя получи стотици коментари от почитателите си, които бяха истински възмутени от случващото се, а част от тях й дадоха съвети как да подходи. „Не сте само вие.

Видях такъв клип с Мария Илиева и Хилда Казасян. Плашещо е“, гласи едно от посланията на нейна фенка. Преди няколко години попфолк певицата Преслава също бе замесена в такава ситуация. През 2019 година в поредица от фалшиви рекламни послания, свързани с употребата на препарати за отслабване, бе замесено името на фолк звездата. Тогава тя заяви категорично, че всички тези твърдения не са верни. „Старая се да се храня здравословно и да правя повече разходки. Тук бих искала да кажа, че не използвам продукти за отслабване и не съм рекламирала подобни” – сподели тя в социалната мрежа. По този начин отговори на често поставяния въпрос по това време от почитателите й – каква е тайната за хубавата й фигура.

Интервю

Припомняме ви, че онлайн измама с продажба на лекарства замеси и лице на NOVA. Става дума за хранителна добавка за хора с диабет, "рекламирана"от водещата на новините Лилия Мустакова. Измамниците използват така наречената deep fake технология, която преправя гласа на човек с помощта на изкуствен интелект. На практика чрез deep fake или в превод "дълбока измама" могат да се направят аудиозаписи или видеа на реален човек, който да изрича думи, които никога не е казвал, въпреки че гласът е неговият. Колкото повече снимков и видеоматериал има за дадения човек в интернет пространството, толкова по-качествено може да стане напасването на говора върху лицето. А така и самата измама изглежда по-реалистична. Рекламата пресъздава фалшиво интервю, което водещата на Новините на NOVA Лилия Мустакова взима от ендокринолога проф. Цветeлина Танкова. „Първата ми реакция буквално беше "Аз кога съм го казала това?", защото не си го спомням. Когато се загледах, видях, че устните ми не се движат правилно и че всичко е монтаж”, каза тогава Лилия Мустакова.

Ирония

Участничката в звездния отбор на риалити предаването на NOVA Hell's kitchen Виктория Капитонова също е една от жертвите на изкуствения интелект. В приложението Telegram се въртят нейни голи снимки, направени отново чрез различни програми. Това я осведомиха нейни почитатели. „Намерих ти AI голи снимки в Телеграм. Направени са почти неразпознаваемо от истински, но се занимавам с AI и заради това забелязах някои тънкости, че са фалшиви. Но много от хората в групата си мислят, че наистина си ти“, гласи съобщението на мъжа. Капитонова не остана длъжна и отсече, че за нея това не е мъжко и това е равносилно на това да си играят с надуваема кукла с нейна залепена снимка на главата й. А след това обърна неприятната ситуация в комична и се пошегува с фотошопираните кадри, които качи на стори, но закрити с емотикони. „Изкуственият интелект мисли, че имам чашка С“, написа инфлуенсърката иронично.

Вергов и Илиян пропищяха от биткойни

Припомняме ви, че обичаният роден актьор Юлиан Вергов се оказа жертва на сериозна машинация в онлайн пространството. Лицето му е употребявано за реклама на биткойн, без той въобще да подозира за това.

Репортер на „Телеграф“ тогава се свърза с Вергов, които съобщи: „Измама е. Правихме някакви действия със Сашо Кадиев. Опитвахме всевъзможни разновидности, само че не може по никакъв метод да го спрем това нещо“. Въпросните мошеници употребяват сървъри от разнообразни точки на света и не могат да бъдат открити, което се оказва и препъникамък за нашите звезди. „Това е грандиозна машинация, от която аз доста пострадвам. Защото ми пишат хора, питат ме къде да влагат и аз какво да им кажа?! Отговарям им, несъмнено, изяснявам им, че нямам нищо общо. За съжаление това е ситуацията“. Той е безапелационен, че никой в никакъв случай не го е търсил за единодушие. „Не, парадокс. Аз не бих се навил на такова нещо“, приключи темата Вергов.

Няколко месеца след Вергов и фолкпевецът Илиян стана поредна жертва на сериозна машинация в онлайн пространството. Лицето му също бе използвано за реклама на биткойн, без той въобще да подозира за това, като дори е измислено фалшиво интервю, което певецът уж е дал, за да привлече вниманието на феновете си. „Това, което прочетох, е абсолютна лъжа. Не съм давал никога подобно интервю. Моя фенка ми изпрати въпросната реклама и останах силно изненадан. Благодаря на момичето, иначе нямаше и да разбера. Стана ми много кофти, че замесват името ми с това да насърчават хора да влагат парите си в биткойни“, категоричен е изпълнителят на хита „Името ти“.

Илиян е категоричен, че винаги си е изкарвал парите с музика и му е обидно, когато вижда подобни измами. „Не съм аз човекът, който ще дава съвети как да си управляват финансите. Всеки има право на личен избор. Затова искам да кажа на всички да не вярват на подобни реклами, в които замесват името ми. Цял живот съм си изкарвал парите с честен труд и с дарбата ми, дадена от Бог, а именно да пея“, допълва певецът.